30.7.12

Σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ...


Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων...
Κρίσιμη συνάντηση χάραξης στρατηγικής και όχι ουσίας για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι η συνάντηση των τριών αρχηγών η οποία είναι σε εξέλιξη το απόγευμα της Δευτέρας. Νωρίτερα, συναντήθηκε ο...
πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στις 10 το πρωί στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Ελληνικό αλλά και για τις συγχωνεύσεις οργανισμών του δημόσιου τομέα και μείωση του κράτους με εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρωί έγινε συνάντηση προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των κ. κ. Ι. Στουρνάρα, Χρ. Σταικούρα, Γ. Μαυραγάνη, Ι. Βρούτση, από το ΠαΣοΚ των κ.κ. Π. Κουκουλόπουλου, Χρ. Πρωτόπαπα, Φ. Σαχινίδη και Γ. Κουτρουμάνη και από τη ΔΗΜΑΡ του κ. Δ. Χατζησωκράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠαΣοΚ επεξεργάζεται συγκεκριμένα σενάρια για να αποφευχθεί το μαχαίρι στους μισθούς και στις συντάξεις ενώ και η ΔΗΜΑΡ αναζητεί δικαιότερα ισοδύναμα μέτρα ώστε να περισωθεί το κοινωνικό κράτος. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν επίσης με τις περικοπές στα επιδόματα και την αύξηση της ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, επιθυμεί να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, ένα ρεαλιστικό και εφικτό πακέτο μέτρων το οποίο δεν θα αποκλίνει από τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ. Βιάζεται λοιπόν να παρουσιάσει αποτελέσματα και να δείξει ένα δυναμικό προφίλ διακυβέρνησης, καθώς αν δεν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, στις 25 και 26 Αυγούστου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει επαφές και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για να τεθεί επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, και ότι προέχει να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων ώστε η Ελλάδα να κερδίσει πόντους αξιοπιστίας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, προσέρχεται στη συνάντηση των αρχηγών με πιο αναλυτικά επεξεργασμένη τη βασική του θέση για παράλληλη διαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων αλλά και του συνολικού χρόνου εφαρμογής τους.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στην Ιπποκράτους, αποφασίστηκε να προτείνει ο κ. Βενιζέλος στους δύο άλλους αρχηγούς να προτείνουν από κοινού στην τρόικα να έρθουν μπροστά όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, οι αποκρατικοποιήσεις, οι αλλαγές στο κράτος και στη δικαιοσύνη ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ ως το 2014 και σε δεύτερη φάση να συζητηθούν τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα με χρόνο εφαρμογής ως το 2016. Ο χρόνος που θα κερδηθεί, μπορεί σύμφωνα με την Ιπποκράτους, να αξιοποιηθεί για να εντατικοποιηθεί ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής ενώ και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομία και να μην χρειαστούν τόσο σκληρά μέτρα. Με την προσέγγιση αυτή φέρεται να συμφωνεί με τη ΔΗΜΑΡ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: