24.5.18

"Μαύρος καπνός" για το χρέος...


  Τέλος στις κουβέντες για συντάξεις, εβαλε ο Μοσκοβισί...
Εντολή στους θεσμούς να καταρτίσουν νέα, τελική ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει της οποίας θα...
ληφθούν οι αποφάσεις για ελάφρυνση έδωσε το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας πάντως να δεσμευθούν για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο σημείωσε πως υπάρχει σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ όσον αφορά το χρέος, αν και απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για είσοδο του Ταμείου στο Μνημόνιο, με δεδομένο ότι ο οργανισμός έχει θέσει ανεπίσημα το τέλος Μαΐου ως διορία για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ο κ. Σεντένο απάντησε διπλωματικά πως το ζητούμενο είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το Μνημόνιο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σημείωσε πάντως πως το απόλυτο ζητούμενο για το Eurogroup είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου και η απρόσκοπτη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές με βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Ο επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί από την πλευρά του επισήμανε ότι το ΔΝΤ είναι «απόλυτα δεσμευμένο» στο έργο που γίνεται και επανέλαβε ότι υπάρχει σύγκλιση. Διευκρίνισε όμως πως το χρονοδιάγραμμα του ΔΝΤ καταρτίζεται από τον οργανισμό κι από κανέναν άλλο.

Τέλος στις κουβέντες για συντάξεις

Ο κ. Μοσκοβισί έκλεισε παράλληλα κάθε παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών στις συντάξεις που έχουν συμφωνηθεί για το 2019, λέγοντας λιτά πως «οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται», κι ότι αυτό είναι ζήτημα αξιοπιστίας.

Σημείωσε με νόημα πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αποδείξει ότι πάντα θέλουν να κάνουν το «κομμάτι που τους αναλογεί, κι αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σεντένο από την πλευρά του κάλεσε την Αθήνα να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη συνομολογηθεί έως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μαύρος καπνός στο Washington Group

Το θέμα του χρέους βρέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο του Washington Group, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και ανώτατα στελέχη των θεσμών, χωρίς όμως να βρεθεί λύση για τον «γόρδιο δεσμό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένα από τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στο Ταμείο και στην Γερμανία παραμένει η διάρκεια των επιμηκύνσεων που θα δοθούν.

Ο οργανισμός ζητά παράταση της αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης κατά τουλάχιστον οκτώ χρόνια, ενώ το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ θέλει σαφώς μικρότερες επιμηκύνσεις και σύνδεση βαθύτερης ελάφρυνσης με προϋποθέσεις-μέτρα.

Στο τραπέζι είναι επίσης ο μηχανισμός που θα συνδέει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που το Ταμείο θέλει να λειτουργεί αυτόματα και χωρίς προαπαιτούμενα. Ένα ακόμα υπό συζήτηση μέτρο είναι η εξαγορά από τους Ευρωπαίους των παλιών, πιο ακριβών δανείων που είχε παραχωρήσει το ΔΝΤ για την χώρα μας.

Οι θεσμοί και οι εταίροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στο περιθώριο του G7 στον Καναδά, που σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών θα λάβει χώρα στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: