18.5.18

Τέλος τα πνευματικά δικαιώματα για τα ξενοδοχεία!...

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενοδοχειαΤέλος σε έναν παραλογισμό βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του για τη μη υποχρέωση των ξενοδοχείων να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα σε...
ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Διάδικοι ήταν η Verwertungsgesellschaft Rundfunk GmbH εναντίον του Hettegger Hotel Edelweiss της Βιέννης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, βάζοντας τέλος σε μια χρόνια διαμάχη.

Η απόφαση έχει ιδιαίτερη αξία και για τη χώρα μας, όπου τα τελευταία έξι χρόνια μαίνεται ο πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με αντιπάλους τη θυγατρική εταιρεία της ΕΙΤΗΣΕΕ, «Τηλεοπτικά Δικαιώματα ΑΕ», και τα ξενοδοχεία ανά τη χώρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, μέσω της θυγατρικής, απαιτούσαν μεγάλα ποσά ως «πνευματικά δικαιώματα» για τις τηλεοπτικές συσκευές στα δωμάτια, με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία εδώ και δύο χρόνια να έχουν αναγκαστεί να βγάλουν εκτός διανομής τα κανάλια της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Η απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζει τα δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε την ερμηνεία του άρθρου 8, παρ. 3, της οδηγίας 2006/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία. Σύμφωνα με αυτήν τη διάταξη, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση των εκπομπών τους στο κοινό σε μέρη στα οποία η είσοδος επιτρέπεται έναντι καταβολής αντιτίμου.

Όπως σημειώνεται, ωστόσο, στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, η καταβολή αντιτίμου για δωμάτιο ξενοδοχείου δεν συνιστά καταβολή αντιτίμου έναντι παρακολούθησης προγραμμάτων αλλά έναντι διανυκτέρευσης. Η παροχή τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεί απλώς μια πρόσθετη υπηρεσία, την οποία ο πελάτης θεωρεί αναμενόμενη, όπως το τρεχούμενο νερό, τα ποτά ή τη σύνδεση με το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: