26.5.18

Ο αντίπαλος του Ερντογάν...



Ο Μουχαρέμ Ίντσε, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο...
υποψήφιος που θα αναμετρηθεί με τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ίντσε μπορεί να συγκεντρώσει μεταξύ 25% και 30% της κάλπης, λίγο περισσότερο από ό,τι λαμβάνει συνήθως το κόμμα του.

Πολύ απασχολημένος αυτόν τον καιρό, γυρνά τις τέσσερις γωνιές της χώρας κάνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις. Καθηγητής φυσικής, 54 ετών, είναι γόνος μιας οικογένειας αγροτών από τη Γιάλοβα, κοντά στην Προύσρα, στην όχθη της θάλασσας του Μαρμαρά. Η μητέρα του έχει καταγωγή από τη Ριζούντα και ο πατέρας του από τη Θεσσαλονίκη!

Εκλεγμένος βουλευτής από το 2002, ο Ίντσε ήταν ατυχώς υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Προηγουμένως ήταν ο τοπικός πρόεδρος της Ένωσης Κεμαλικής Σκέψης.

Ο Ίντσε είναι πατέρας ενός παιδιού, πραγματιστής και γνωστός στο Κοινοβούλιο για τη σφοδρή κριτική του προς την κυβέρνηση και την ισλαμική μαντίλα. «Αν πρόκειται για τον αυτοέλεγχο απέναντι στα πάθη, αντί να καλύπτουμε τις γυναίκες, θα έπρεπε να καλύπτουμε τους άντρες!». Οι ισλαμιστές για να τον δυσφημίσουν δημοσίευσαν μια φωτογραφία του να κρατά ένα ποτήρι μπύρας σε μια παραλία κατά το Ραμαζάνι.

Μέχρι στιγμής η εκστρατεία του πηγαίνει πολύ καλά σύμφωνα με όλους τους αναλυτές της Αριστεράς. Ζήτησε την απελευθέρωση του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, του υποψηφίου του HDP, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και δυο χρόνια. Τον επισκέφθηκε μάλιστα στη φυλακή της Αδριανούπολης. Του υποσχέθηκε μια ειρηνική λύση στο «κουρδικό πρόβλημα».

Στις συγκεντρώσεις, όταν οι οπαδοί του γιουχάρουν τον Ερντογάν, εκείνος τους σωπαίνει. «Όταν θα γίνω πρόεδρος κανείς δεν θα συλλαμβάνεται επειδή άσκησε κριτική στον Πρόεδρο», υποσχέθηκε. Έκανε μάλιστα μια συμβολική δωρεά στους άλλους πέντε υποψηφίους, του Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου: «Έχω δηλώσει ότι θα είμαι ένας Πρόεδρος δίκαιος. Γνωρίζω ότι ο Ερντογάν δεν έχει ανάγκη δωρεών γιατί μπορεί να έχει αεροπλάνα, αυτοκίνητα και κάθε κρατική παροχή. Όμως, όταν θέλω να είμαι δίκαιος και να κρατώ ίσες αποστάσεις από όλους τους συνυποψηφίους μου, πρέπει να κάνω και μια δωρεά στον Ερντογάν», δήλωσε μπροστά από μια τράπεζα.

Την ημέρα που χρίστηκε υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας επέστρεψε την κάρτα μέλους του κόμματος στον πρόεδρο του CHP. «Δεν θα είμαι ένας Πρόεδρος του CHP αλλά όλης της Τουρκίας». Το παλάτι που κατασκεύασε ο Ερντογάν «θα μετατραπεί σε ένα σχολείο για τα ταλαντούχα παιδιά μας», υποσχέθηκε. «Και θα έχετε έναν Πρόεδρο που θα μιλά για την κβαντική θεωρία», δήλωσε ακόμη.

Τέλος, μια υπόσχεση που έχει ήδη τηρήσει: «Θα κάνω κάτι που ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει. Στην επόμενη συγκέντρωσή μου θα έρθω με πέντε φίλους μου από το Πανεπιστήμιο».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσκομίσει το δίπλωμα του πανεπιστημίου του - η κατοχή του οποίου είναι όρος για να γίνει κανείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει συνολικά εάν ο Ίντσε εκλεγεί», σχολίασε ένας αρθρογράφος. Όμως έχει ο Μουχαρέμ Ίντσε την ικανότητα, τα σχέδια και τους ανθρώπους για να αναστηλώσει την κατεστραμμένη χώρα;

Μια ερώτηση δύσκολη να απαντηθεί...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: