26.5.18

«Δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική υπό την πίεση συλλαλητηρίων»...





...διαμηνύει ο Νίκος Ξυδάκης για το Σκοπιανό... 

Η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος στο θέμα του...
ονόματος της ΠΔΓΜ. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Kontra Channel και τον Γιώργο Μελλιγγώνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια από τις Βρυξέλλες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το θέμα είναι τι ενδιαφέρει εμάς. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια Βαλκανική που θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερες μοχλεύσεις από τρίτους παράγοντες; Η ιστορία αναμίξεων στα Βαλκάνια είναι μακρά και πρέπει να μας διδάξει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Μετά την πτώση των ανατολικών καθεστώτων και τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η Ελλάδα έδειξε ασυγχώρητη αβελτηρία ασχολούμενη με πάμπερς και ειδικά δικαστήρια ενώ άλλαζαν τα σύνορα και γεννιόντουσαν κράτη. Έτσι χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία να είμαστε συνδιαμορφωτές μιας ειρηνικής δημοκρατικής και λειτουργικής Βαλκανικής» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στο κάψιμο της Libertatia και στη φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου Μπουτάρη έκανε λόγο για «Ελληναράδες» που χωρίς να έχουν νομιμοποίηση επιχειρούν να χαράξουν πολιτική στα μεγάλα εθνικά θέματα. «Μετά το συλλαλητήριο κάποιες φαντασματικές ομοσπονδίες με νομιμοποίηση το συναίσθημά τους και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι θέλουν να υπαγορεύσουν τη δική τους γνώμη και να την κάνουν εθνική πολιτική. Δεν έχουν πολιτική όμως νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. Έχουμε δημοκρατία, κάποιοι εκλέγονται, κρίνονται γι’ αυτό και έχουν την δικαιοδοσία και την ευθύνη να ασκήσουν πολιτική. Δεν μπορείς να χειρίζεσαι τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης, τα πνευματικά θέματα, καθοδηγούμενος από κάποιους γραφικούς επαγγελματίες Ελληναράδες» σημείωσε με νόημα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «όταν συγκεντρώνονται εκατό και διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι είναι υπεραπλούστευση και ισοπέδωση να τους βαφτίσεις όλους «κάτι». Αλλά σε πολλούς από τους ανθρώπους που ανέβηκαν στο βήμα να μιλήσουν είδαμε μία ποιότητα λόγου με ακραία συντηρητικά χαρακτηριστικά. Ακούσαμε ομιλητές να μην λαμβάνουν υπόψη τους τίποτα απ’ όσα έχουν διαδραματιστεί επί 25 χρόνια στην περιοχή, ούτε απ’ όσα έχουν παγιωθεί ως θέσεις της ελληνικής διπλωματίας διαχρονικά. Δεν μίλησαν για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας ή για τους ορίζοντες προσδοκιών της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική.»

«Στο Μακεδονικό έχει δοκιμαστεί η αντοχή της ελληνικής δημοκρατίας χωρίς πολλές πληγές και έχει φτάσει η στιγμή με εθνικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις να γίνουν βήματα. Και αν είναι κάτι στο οποίο μπορείς να απονείμεις ψόγο στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι κάνει πολλές υπαναχωρήσεις. Σημαδιακή είναι η στάση του κ. Σαμαρά. Ενεπλάκη στην εμφάνιση του Μακεδονικού, επί πρωθυπουργίας του η ελληνική επίσημη θέση ήταν η σύνθετη ονομασία και τώρα βρέθηκε στα σκαλάκια του Συντάγματος ως οιονεί αρχηγός της πραγματικά πατριωτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, της πραγματικά συνεπούς. Αυτό είναι ένα θέμα.

Να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα εθνικά διακυβεύματα, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με την Τουρκία. Θα έπρεπε να έχουν γίνει ημερίδες και συνέδρια και αρθρογραφία και ανταλλαγή απόψεων. Να γίνει διάλογος με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με κραυγές, ξυλοδαρμούς και απαξίωση του αντιπάλου» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: