19.4.18

Από το Watergate στη Novartis...

Η άγνωστη ιστορία του νόμου που «καίει» τους πολιτικούς...

Η κοινωνία, η πολιτική και η οικονομία της Αμερικής του ’70 ήταν μια άστατη και τρισδιάστατη σκουριασμένη κατσαρόλα που έβραζε εν μέσω μιας πετρελαϊκής κρίσης από την...
μία και μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης από την άλλη, ελέω του μέγα σκανδάλου του Γουότεργκέητ. 

Αυτά είναι γνωστά στην χώρα μας, που τότε περνούσε στην εποχή της Μεταπολίτευσης που μας οδήγησε τελικά στην υπερλιτότητα και φτωχοποίηση των Μνημονίων τέσσερις δεκαετίες έπειτα.

Κάτι που είναι λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα για εκείνη την δεκαετία των ΗΠΑ και το οποίο χτυπάει όχι και τόσο δειλά πλέον και την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας μέσω του σκανδάλου της Novartis, είναι ένα νομικό παιδί του θείου Σαμ που βγήκε μέσα από την τοξική μήτρα μιας Αμερικής που έβραζε τότε σε διάφορα επίπεδα. Ο αμερικανικός νόμος FCPA ήταν μια σιωπηλή επανάσταση στα εσώτερα της Αμερικής του ’70 που, όπως θα δούμε, είχε πέσει για χρόνια σε μια χειμερία νομική νάρκη μέχρις ότου να ξυπνήσει στις αρχές του 21ου αιώνα, πεινασμένη και ορεξάτη για επαναστατικές νομικές επιθέσεις σε όλη την υφήλιο. 

Ταξίδεψαμε λοιπόν στο κέντρο της δημιουργίας, εξέλιξης και μετάλλαξης αυτού του επαναστατικού νόμου ανακαλύπτοντας ένα πολύπλοκο νομικό, πολιτικό και επιχειρηματικό ντόμινο, το ελληνικό κομμάτι του οποίου είναι έτοιμο να πέσει καταπλακώνοντας και τους έλληνες πρωταγωνιστές στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Διαβάστε το άρθρο του Σπύρου Χατζηγιάννη εδώ

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: