23.4.18

Νέο ευρωράπισμα στην Τουρκία...

Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου και οι προκλήσεις της...
Τουρκίας σε αυτή. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία της εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδια για την Τουρκία Αντζελίνας Έικχορστ και του Κύπριου πρέσβη, Νικόλα Αιμιλίου.

Για μια ακόμη φορά, όλοι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να σταματήσει και πως η Αγκυρα δεν σέβεται το διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η ένταση αυξήθηκε όταν η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αντέδρασε στην αναφορά της εκπροσώπου της Κομισιόν σε δύο «ηγέτες», εννοώντας τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί.

«Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν σήμερα μπορούσα να σας μιλήσω για την συνεργασία και τις συμπράξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όχι για τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προσανατολισμένη στη συνεργασία με όλους τους γείτονές της γιατί έτσι μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις και να ενισχύσουν σταθερότητα και ειρήνη», είπε ο Κύπριος πρέσβης Αιμιλίου, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με κράτη της Μεσογείου όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Λίβανο και η Ελλάδα. «Και έχει άριστες σχέσεις μ όλες τις χώρες της γειτονιάς της, εκτός από μία», είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας η ενίσχυση της ενωσιακής στρατηγικής, της πολυμορφίας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών δρόμων και πόρων. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οι μελλοντικές τέτοιες ανακαλύψεις μπορούν να συμβάλουν σε ευημερία και ανάπτυξη περιοχής», είπε.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επενδύσει 34,5 δις. ευρώ σε τεχνικές και οικονομικές μελέτες για δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου για μεταφορά ενέργειας μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Οι πράξεις Τουρκίας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα, στέκεται επιθετικά σε βάρος της Κύπρου και της ΕΕ», τόνισε ο πρέσβης που περιέγραψε τα περιστατικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Παρά την αλληλεγγύη της ΕΕ, η Τουρκία εμμένει. Θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα στην ΑΟΖ, παρά μόνο σε χωρικά ύδατα. Βάσει αυτής της παράλογης άποψης επιμένει στη δική της θέση και θεωρεί ότι η δική της ερμηνεία τους διεθνούς Δικαίου είναι σωστή. Δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ Κύπρου», εξήγησε ο κύριος Αιμιλίου. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει «σαφή θέση ότι και οι τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Όλα τα θέματα ενέργειας θα τα χειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Εκχορστ τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο προκειμένου να μην χαλάσουν «οι καλές σχέσεις γειτονίας και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας γενικότερα, ούτε η περιφερειακή σταθερότητα». Τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και χαιρέτισε την πρόθεση που διατύπωσαν «οι ηγέτες των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με λύση υπό ΟΗΕ».

Αυτή της η διατύπωση προκάλεσε την αντίδραση της ευρωβουλευτή Θεοχάρη, η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ένας μόνο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας επικεφαλής των ατόμων που μένουν στην κατεχόμενη Κύπρο που δεν ξέρουμε αν είναι μόνο τουρκοκύπριοι, αλλά έποικοι». Πάντως, η ένταση δεν προχώρησε.

«Επιτέλους να καταλάβουμε την συμπεριφορά της Τουρκίας και να διαπιστώσουμε ότι τα ευχολόγια δεν πιάνουν. Χρειάζεται η λήψη μέτρων οικονομικών κατά της Τουρκίας, κατ’ αντιστοιχία με τη Ρωσία», είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης. «Παραβιάσεις στην ΑΟΖ Κύπρου σημαίνει παραβίαση στην ΑΟΖ της Ευρώπης. Να σταματήσουμε τα ευχολόγια. Πολλές φορές θεωρώ ότι στην Επιτροπή λάθος γνώμη για Κυπριακό», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί από τη Θράκη όπου υποδαυλίζει την τουρκική μειονότητα ως Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο της εταιρίας ΕΝΙ. Με στρατό κατοχής με πολύ ισχυρά πυροβόλα και άρματα μάχης σε επιθετική διάταξη έξω από Λευκωσία, αναρωτιέμαι, αν αυτό είναι πολιτική επίλυσης τότε τι είναι μη πολιτική επίλυσης;», ειπε η Ελένη Θεοχάρους.

«Το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραβιαστεί κατ’ επανάληψη με αποκορύφωμα την παρενόχληση στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Κι αυτό έγινε στη νότια πλευρά Κύπρου, σε σημείο που η Τουρκία ποτέ δεν θα είχε νομική διεκδίκηση», είπε ο Τάκης Χατζηγεωργίου. «Η καταδίκη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σήμερα η συζήτηση των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν μου επιτρέπει να υποβαθμίζω χλιαρή στάση της ΕΕ στις συνομιλίες στο Γκραν Μοντανά», είπε.

«Το ερώτημα απλό. Τι είναι το επόμενο που θέλουμε; Θέλουμε ακόμη ένα ψήφισμα; Μια δήλωση; Εφόσον όλοι μας έχουμε αποφασίσει ότι ο τρόπος της Τουρκίας είναι παράνομος και πλήττει συμφέροντα και ενεργειακούς σχεδιασμούς ΕΕ, γιατί δεν μιλάμε για κυρώσεις; Γιατί σε άλλες περιπτώσεις επιβάλουμε και εδώ δεν βγαίνει από το στόμα μας;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής Μαυρίδης.

«Η Κύπρος αποτελεί ένα success story», σχολίασε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τανούκ . «Και θεωρώ ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα και για ευημερία και για ενεργειακή ασφάλεια. Ελπίζω οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία με τις παράνομες ενέργειες, τις πειρατικές παραβιάζει Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Παρενόχλησε ευρωπαϊκή εταιρία. Χρειάζονται ακόμη πιο αποφασιστικά μέτρα από ΕΕ. Να συνετίσει την Τουρκία αλλά και να επανεκκινήσει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία», σημείωσε ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.

Στη δευτερολογία της η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «από πολιτικής άποψης ήταν πολύ σημαντικό που ακούστηκε από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μια φωνή σε πλήρη αλληλεγγύη με Κύπρο. Στείλαμε το μήνυμα με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια από τους εταίρους μας την ΕΕ», είπε.

Η ίδια πάντως επανέλαβε ότι «η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», όπως άλλωστε είχε υποστηρίξει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με αναφορές της Επιτροπής για το τι συνέβη Κραν Μοντανά», απάντησε ο Ν.Αιμιλίου. «Η Επιτροπή θα έπρεπε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να υπογραμμίσει ρόλο της Τουρκίας που δεν ήταν βοηθητικός σε θέματα κυρίως Τουρκίας πχ. εξωτερικές πτυχές Κυπριακού, στρατεύματα και εγγυήσεις, τινάζοντας τη διαδικασία στον αέρα. Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν αποκλείει επιπλέον μέτρα ως επίδειξη αλληλεγγύης αναλόγως των εξελίξεων», κατέληξε.

Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: