19.4.18

Ετοιμοι για αναταράξεις...

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓια όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, η προκήρυξη από τον Ταγίπ Ερντογάν πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην...
Τουρκία δεν ήταν έκπληξη. Το γεγονός συνοδεύτηκε από νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας. Η Αγκυρα για άλλη μια φορά, με επίσημο μάλιστα τρόπο, επιχείρησε να διαδώσει το «αφήγημά» της για το Αιγαίο, υποστηρίζοντας πως τα Ιμια της ανήκουν.

Το σύνολο των χθεσινών ενεργειών του καθεστώτος Ερντογάν ήταν και η απάντησή του στην έκθεση προόδου που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το περιεχόμενο της οποίας ήταν κόλαφος για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της σημερινής Τουρκίας. Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά είχε τόσο σημαντική υποστήριξη από την Ευρώπη και στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι από τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, θα κλιμακωθούν και οι προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, ενδεχομένως και στην Κύπρο. Ο Ερντογάν ξέρει καλά πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα του. Η τακτική που ακολουθεί είναι ο αντιπερισπασμός που χρειάζεται για να τροφοδοτεί και να ελέγχει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των εταίρων του, να συσπειρώνει την εκλογική βάση γύρω του.

Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που έχει για να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος της εκλογικής διαδικασίας. Μιας διαδικασίας, η οποία, πέραν των άλλων, ενεργοποιείται για να νομιμοποιήσει όσα προωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δηλαδή το καθεστώς των διώξεων, των συλλήψεων, της ανελευθερίας και της καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου. Αρκεί να δούμε ότι μόλις χθες -ημέρα προκήρυξης των εκλογών- έγινε γνωστό ότι θα απολυθούν τρεις χιλιάδες στρατιωτικοί που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της χώρας μας πρέπει να είναι έτοιμες για ένα πολύ δύσκολο δίμηνο. Για σημαντικές αναταράξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είχε «προβλέψει», πριν από μερικές εβδομάδες και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Εχουμε, όμως, κάθε λόγο να είμαστε προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται να δώσουμε εμείς διέξοδο στα προβλήματα του Ερντογάν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: