28.4.18

Ερντογάν εκτός ορίων...

Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες!..

Σε μια προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ξεκίνησε η...
προεκλογική εκστρατεία στη γειτονική χώρα για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Ερντογάν, που επισκέφτηκε την Σμύρνη, ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η πόλη κάηκε εξαιτίας της… Ελλάδας: «Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε σε αυτή την ωραία πόλη είναι από τους Έλληνες στρατιώτες, που έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν. Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έκαναν αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

Όπως φαίνεται, ο τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να παραχαράξει ακόμη και την ιστορική αλήθεια, στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Διαστρέβλωσε σε τέτοιο βαθμό την ιστορία, που αντιπαρέβαλε τους Έλληνες με τους Τούρκους προγόνους του που, όπως ισχυρίστηκε, «ήθελαν να δημιουργούν»: «Οι πρόγονοί μας, δεν θέλησαν να καταστρέψουν, να κάψουν, επεδίωκαν πάντοτε να κτίσουν και να δημιουργήσουν, και αυτό όπως είπε φάνηκε από την ανάπτυξη της Σμύρνης μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Η νέα – ιστορική αυτή τη φορά – πρόκληση του Ερντογάν έρχεται έπειτα από την δήλωση που έκανε το προηγούμενο Σάββατο, με την οποία είχε κάνει ευθέως λόγο για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, την επομένη του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία: «Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: