17.4.18

Συνδιάσκεψη των 53+: αναζητώντας το κόμμα...

Απ’ όλα είχε η πανελλαδική σύσκεψη της πιο καλά οργανωμένης και συνάμα παρεμβατικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, των 53+, που διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο «Οσκαρ», στον...
σταθμό Λαρίσης. Περισσότερα από 250 άτομα συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η συνδιάσκεψη χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το ένα είχε να κάνει με την πορεία της Οικονομίας, τις συζητήσεις για το χρέος και το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει άμεση σχέση με την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε διαφωνίες στελεχών, αλλά και κριτική ως προς την κυβέρνηση, η οποία –σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν– φαίνεται να έχει «ξεχάσει» το κόμμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι 53+ έκαναν και σφοδρή κριτική στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, αναφορικά με τη στάση που έχει κρατήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρώντας πως δηλώσεις σαν κι αυτές που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης. Ενδιαφέρον είχαν και όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε πολιτικό επίπεδο εμφανίστηκε με μια διάθεση αυτοκριτικής για τον ρόλο που οφείλει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για το κόμμα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τρεις ρόλους του κόμματος που ανέλυσε. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νομοσχέδια για τα οποία, όπως είπε, το κόμμα πρέπει να κινητοποιηθεί, να τα «αγκαλιάσει». «Αν δεν ξέρουμε όμως τι θέλουμε να κάνουμε, πώς θα ενεργοποιηθεί το κόμμα;» διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κεφάλαιο που ονομάζεται «πελατειακό κράτος», λέγοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να το χτυπήσει με κάθε τρόπο, τονίζοντας πως «η διάλυσή του είναι στοιχειώδης για μας». Εκεί συμπλήρωσε πως το κόμμα πρέπει να προστατέψει την κυβέρνηση από το πελατειακό κράτος, καθώς αποτελεί σημαντικό οργανισμό που μπορεί να φιλτράρει πρακτικές που πρέπει να τελειώσουν.

Το τρίτο θέμα που έθιξε ήταν η σχέση του κόμματος με την ιδεολογία. Εκεί προχώρησε και στην πιο αυστηρή αυτοκριτική λέγοντας ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα για τα οποία το κόμμα δεν κάνει παρεμβάσεις, όπως π.χ. το Μακεδονικό. «Δεν εξηγήσαμε γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει μια λύση που μπορεί να είναι τέτοια ώστε και οι δύο χώρες να προχωρήσουν. Δεν εξηγήσαμε τη στρατηγική μας και σε τι διαφέρουμε από τους προηγούμενους που προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε πως «χωρίς κόμμα δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να ξέρουμε τι να θέλουμε να κάνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας».

Το Πολιτικό Συμβούλιο

Ο ίδιος δεν φάνηκε πάντως τόσο απαισιόδοξος όσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου που, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα στη δική της εισήγηση είχε κάνει ουσιαστική κριτική για τα όσα συμβαίνουν στη σχέση κόμματος - κυβέρνησης. «Μπροστά μας έχουμε 4-5 μήνες που μπορούμε να δούμε τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο», ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών.

Δεν ήταν όμως μόνο η κ. Χριστοδουλοπούλου που έκανε κριτική. Οι εισηγήσεις και άλλων στελεχών περιλάμβαναν κριτική για γεγονότα όπως για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει συνεδριάσει εδώ και μήνες ή για το Πολιτικό Συμβούλιο που –όπως ειπώθηκε– «συνεδριάζει μόνο ενημερωτικά για θέματα επικαιρότητας». Παράλληλα, έγιναν σαφείς αναφορές σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία, όπως φαίνεται έχουν προκαλέσει μια εσωκομματική σύγχυση, όπως είναι οι κατασχέσεις λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως επίσης και διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν πλην του κ. Τσακαλώτου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (δεν τοποθετήθηκε), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Ανέττα Καββαδία κ.ά. 

Από τους απόντες που ξεχώρισαν ήταν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: