17.3.18

Σ’ ευχαριστώ, ω εταιρεία!

Novartis
Ενώ η Δικαιοσύνη συνεχίζει την προανάκριση για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, ώστε να φτάσει κάποτε να ασκήσει δίωξη, και ενώ...
οι φωνές περί σκευωρίας, όσο δυνατές κι αν είναι, αποδυναμώνονται, εφόσον προσκομίζονται νέα στοιχεία, η ίδια η εταιρεία, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017, με εμπιστευτικές πληροφορίες και οδηγίες δίνει στα στελέχη της κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.

Με δυο λόγια, αναλύει τη «μετά το σκάνδαλο» κατάσταση και επιδιώκει τη γρήγορη επιστροφή της εταιρείας στους γνώριμους φυσιολογικούς ρυθμούς της. Η παρουσίαση αυτή είναι, όμως, ταυτόχρονα και το πλέον έγκυρο και αδιαμφισβήτητο στοιχείο που επιβεβαιώνει το σκάνδαλο.

Η ίδια η Novartis, απευθυνόμενη στους συνεργάτες της, τονίζει τις ορατές πλέον δυσκολίες επαφής και συνεργασίας, αλλά κυρίως τις δυσκολίες για τη συνέχιση της «προνομιακής» μεταχείρισης από τη σημερινή κυβέρνηση. Επισημαίνει τους κινδύνους για τη δραστηριότητά της στον χώρο του φαρμάκου, τους οποίους συνδέει μάλιστα άμεσα με τα διαφορετικά πολιτικά σενάρια.

Η εταιρεία βαθμολογεί πολιτικούς και επαγγελματίες της Υγείας ανάλογα με την επιρροή τους στην κοινή γνώμη, αλλά βαθμολογεί επίσης και το πόσο αναγκαίο είναι για τα στελέχη της να τους «πλησιάσουν». Ολόκληρο κεφάλαιο αποτελούν οι προσπάθειές της να διευρυνθούν ξανά οι σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και ο τρόπος που θα οργανωθούν πάλι οι «δρόμοι» προσέγγισης.

Τέλος η εταιρεία δίνει, πέρα από τις κατευθύνσεις, τα «κόκκινα» ονόματα εκείνων για τους οποίους συνιστά «καμία επαφή». Ολα αυτά συμβαίνουν το 2017, ενώ ο πρώην ισχυρός άνδρας Κ. Φρουζής έχει αποχωρήσει και βρίσκεται πλέον στον φακό της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος, σε μία από τις πλέον πρόσφατες ομιλίες του, ενώ ακόμα κρατούσε τα ηνία της ελληνικής Novartis (το 2014), παρουσιάζει στα στελέχη της εταιρείας την οπτική του που αποτυπώνει αποκαλυπτικά τον τρόπο με τον οποίο παρόμοιες εταιρείες αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς, τα πρόσωπα-κλειδιά και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ας μη γελιέται κανείς! Το σκάνδαλο είναι μεγάλο και είναι βέβαιο ότι, χωρίς τη βοήθεια σημαντικών παραγόντων της χώρας, δεν θα μπορούσαν να γίνουν εφικτές οι αθέμιτες πρακτικές. Αυτό το βεβαιώνει, πλέον, και η ίδια η Novartis.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: