18.3.18

Φίλης: Είναι πολύ κοντά μας ο πόλεμος...




 Mπακογιάννη: Ο Ερντογάν δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας από τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα...
«Είναι πολύ κοντά μας ο πόλεμος. Η Ελλάδα είναι στη...
μεθόριο της δύσκολης αυτής πραγματικότητας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην εκπομπή "Ακραίως", με αφορμή το Προσφυγικό και το χθεσινό ναυάγιο με τους 16 νεκρούς στο Αγαθονήσι. 

Αν και «έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η διέλευση προσφύγων, οι ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτή στο Αγαθονήσι γίνονται όλο και πιο συχνά κανόνας», πρόσθεσε. 

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να επιλέγει μια αντιμεταναστευτική πολιτική, ενισχύοντας την ακροδεξιά», ειπε επίσης ο Φίλης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημείωσε, πως, «το υπ. Εξωτερικών έχει λειτουργήσει επαρκέστατα στο θέμα».

Υπογράμμισε ακόμη, πως, «γίνονται όλες οι παρεμβάσεις». Και πρόσθεσε: «Η δήλωση Καμμένου περί ομηρίας είναι προσωπική άποψη, δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης».

«Οι δύο στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι, για ένα περιστατικό που μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένο. Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί διπλωματικά, έχει θέσει το θέμα στην ΕΕ», επεσήμανε.

Ερντογάν

Για τον Σουλτάνο, εκτίμησε, πως, «δημιουργεί εντάσεις ώστε να πιέσει για να μην υπάρχει κουρδικό κράτος».

«Η ΕΕ δεν νοιάζεται και πολύ για την Τουρκία. Οι βλέψεις της Τουρκίας σήμερα είναι προς την κεντρική Ασία, ώστε να παίξει έναν αυτοκρατορικό ρόλο . Το βασικό πλαίσιο πολιτικής της Τουρκίας είναι το άνοιγμα προς την κεντρική Ασία. Βεβαίως, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στο Αιγαίο», συμπλήρωσε.


Στις εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας, πως, «είναι βέβαιο πως έχουμε άλλη κατάσταση στην Τουρκία από αυτή που ξέραμε».

Η Μπακογιάννη ειπε, πως, ο Ερντογάν «έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και εντός της Τουρκίας. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας από τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως θα έπρεπε να «είμαστε πολύ πιο συντονισμένοι και ενιαίοι αλλά και πιο δραστήριοι από ότι είμαστε σήμερα».

Εκτίμησε, πως «ο λαός είναι ενωμένος» και πρόσθεσε: «Για την κυβέρνηση ανησυχώ. Βλέπω μία κυβέρνηση που στους στρατιωτικούς – που όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα, να επιστρέψουν στην Ελλάδα – έχει σημασία πως αντιμετωπίζουμε το θέμα, ως μεθοριακό επεισόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει πως είναι μεθοριακό επεισόδιο που κακώς εξελίχθηκε έτσι και θα λυθεί πλέον στο δικαστήριο της Αδριανούπολης».

Η κυρια Μπακογιάννη σχολίασε πως «όταν ο Π. Καμμένος μιλάει για ομηρία, η Ελλάδα δίνει την εικόνα ότι έχει μια διχασμένη κυβέρνηση».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ας αποφασίσει αν είναι μεθοριακό ζήτημα ή ομηρία»


Κόντρα Φίλη - Μπακογιάννη 

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανεφερε, πως, «η κυβέρνηση στο Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά εμφανίζεται με διγλωσσία», προσθέτοντας, πως, είναι «επικίνδυνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Η διγλωσσία στην εξωτερική μας πολιτική δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρια Μπακογιάννη.

«Στην Ελλάδα ξέρουμε τι εστί Καμμένος και δεν παίρνουμε σοβαρά υπόψιν τις θέσεις του. Στο εξωτερικό όμως δεν γνωρίζουν ποιος είναι», συμπλήρωσε.

Σε υψηλούς τόνους ο κ. Φίλης ανταπάντησε: «Η Ντ. Μπακογιάννη ζει μια πολιτική σχιζοφρένεια στο θέμα του Σκοπιανού»

Ο πρώην υπουργός Παιδείας εκτίμησε πως «ο κόσμος ανησυχεί με τον Ερντογάν και όχι με την κυβέρνηση» συμπληρώνοντας πως «μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς».

Ο κ. Φίλης κάλεσε όσους καταφέρονται κατά την κυβέρνησης «να μας που τι προτείνουν για το θέμα αυτό. Τι προτείνουν, τσαμπουκάδες;».

Από την άλλη η κ. Μπακογιάννη σημείωσε «για να μπορέσουμε να πούμε τι θα κάναμε θα πρέπει να έχουμε το σύνολο των δεδομένων».

«Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να δοθούν τα χρήματα της ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, ώστε να φύγει το επιχείρημα αυτό», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Θέλω μια κυβέρνηση σοβαρή, με ενιαία γραμμή, με εθνική γραμμή με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ο λαός απαιτεί από εμάς να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση ενός τεράστιους προβλήματος που έχουμε σήμερα».

Μπρα-ντε-φερ και για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως «διαμορφώνεται η δυνατότητα να πάμε σταδιακά σε μια πραγματικότητα με ανάπτυξη που θα αφορά και τους φτωχότερους, που πλήρωσαν πολλά αυτά τα χρόνια».

«Το αφορολόγητο και το θέμα των συντάξεων πρέπει να συζητηθούν κατά τη διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Φίλης ενώ συμπλήρωσε πως «Πρέπει να δούμε το θέμα των υπερπλεονασμάτων».

Παράλληλα, σχολίασε ότι « εθνικός διάλογος για την έξοδο από το Μνημόνιο δεν πρέπει να περιορίζεται στην αντιπαράθεση» γιατί όπως είπε «χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου και ανάπτυξης».

«Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να υπογράφει κείμενα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρώην υπουργός με την Ντόρα Μπακογιάννη να του απαντά: «Καλωσορίζω τον κ. Φίλη στη ρητορική της ΝΔ».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο όταν έχουμε συναποφασίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πιο αδύναμους».

«Η ανάπτυξη είναι αναιμική, πολύ λιγότερη από αυτή που προβλέπαμε. Αν δεν μεγαλώσουμε την πίτα, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η ΝΔ δεν θέλει να κοπούν οι συντάξεις, γι' αυτό και δεν το ψήφισε. Το ότι έρχεται ο κ. Φίλης στη γραμμή μας το θεωρώ πολύ θετικό», κατέληξε.

πηγη newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: