21.2.18

Προκαταρτική για την Novartis...

Σε εκρηκτικό κλίμα η μάχη στη Βουλή... Τι θα πουν Τσίπρας και Μητσοτάκης...

Σε σύγκρουση κορυφής και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή μαραθώνια συζήτηση στη βουλή, επί της πρότασης της...
κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής κατά δέκα πολιτικών προσώπων, για την υπόθεση Novartis.

Πέρα από την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, σκληρή αναμένεται να είναι και η μάχη αναφορικά με το αν θα στηθούν τελικώς δέκα κάλπες – μία για κάθε εμπλεκόμενο - καθώς η ΝΔ αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη επιμένοντας στη θέση της για μια κάλπη, ενώ σκληρή κόντρα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και αναφορικά με το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, οι καταθέσεις των οποίων οδήγησαν στην εμπλοκή των πολιτικών προσώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του - με την οποία αναμένεται να κλείσει η συζήτηση αργά τη νύχτα - θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, καταγγέλλοντάς την για «διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», στην οποία - όπως θα πει χαρακτηριστικά - «κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ».

Από το Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να φωτιστεί κάθε πτυχή του σκανδάλου, χωρίς διάθεση ρεβανσισμού και χωρίς να επιδοθούν σε κυνήγι μαγισσών, όπως τους κατηγορεί η αντιπολίτευση. Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη με τις παρεμβάσεις τους δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητες και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το θέμα των δέκα καλπών, και την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα διαδικαστικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καταγγείλουν προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης από τη ΝΔ που επιλέγει να κρυφτεί πίσω από προσχήματα, υπό το φόβο να υπάρξουν … δυσάρεστες εκπλήξεις στις κάλπες, από την ψήφο των γαλάζιων βουλευτών εναντίον εμπλεκόμενων συναδέλφων τους.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους θα είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, με δεδομένο ότι η Πειραιώς, από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζει πως πρόκειται για κυβερνητική μεθόδευση, που ως μοναδικό στόχο έχει «να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αλλά και οι ομιλητές από τη ΝΔ – δεν θα παραλείψουν να αναφερθούν στους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, καταγγέλλοντας προσπάθεια παρέμβασης στην υπόθεση – και ιδίως στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων - γεγονός που θέτει εν κινδύνω την διάκριση των εξουσιών και το Κράτος δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση από την ΝΔ, εξ αρχής έχουν ταχθεί «υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης». Γι αυτό και δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής. Δίνουν ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα στο αν θα στηθεί μία ή δέκα κάλπες – όπως προκρίνει η πλειοψηφία – καθώς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να σπιλώσει πολιτικά πρόσωπα χωρίς να μπορεί να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες. Με στόχο να παραμείνουν στη Βουλή καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν μέχρι τελευταία στιγμή τη μάχη στη βουλή προκειμένου να στηθεί μία κάλπη.

Κατακόρυφα τέλος αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους η ΝΔ και για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς εκτιμούν πως οι χειρισμοί που υπήρξαν στην υπόθεση την καθιστούν «δικονομικά άκυρη», αφού «κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας»

Δημοκρατική Συμπαράταξη
Να παραμείνουν στην αίθουσα της Ολομέλειας μέχρι το πέρας της διαδικασίας, είναι αποφασισμένοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Φώφη Γεννηματά εξάλλου στην ομιλία της αναμένεται να επαναλάβει την θέση της «όλα στο φως», καταγγέλλοντας ωστόσο την κυβέρνηση για προσπάθεια να δημιουργήσει «μηχανή λάσπης», εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: