21.2.18

Η Novartis δοκιμάζει το πολιτικό σύστημα...

H πιο σκληρή ίσως σύγκρουση των μνημονιακών ετών, μια σύγκρουση με βαθιά αξιακά χαρακτηριστικά και...
με διακύβευμα την ίδια την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ξεκινά σήμερα στην Βουλή.

Για την κυβέρνηση αυτή η αναμέτρηση, επί της σύστασης Προανακριτικής για το σκάνδαλο της Novartis, συνιστά μια πρόκληση δύσκολης ισορροπίας: Καλείται να αποδείξει στην πράξη τις διακηρύξεις της – ήτοι, ότι επιδιώκει όντως την σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου χωρίς ρεβανσισμούς και πρόθεση εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Και μέσω αυτής, να επαναβεβαιώσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβερνώσας αριστεράς έναντι της παλαιάς πολιτικής τάξης.

Για την αντιπολίτευση, και δη για την Νέα Δημοκρατία, το στοίχημα είναι αντίστροφο και ακόμη υψηλότερης πολιτικής δυσκολίας: Οφείλει να αποδείξει πως η «σκευωρία» που επικαλείται δεν είναι απλώς επιθετική επιχείρηση συγκάλυψης. Και ότι οι καταγγελίες περί «κουκουλοφόρων» και «ψευδομαρτύρων» δεν συνιστούν ύστατη απόπειρα νομιμοποίησης ενός χρεοκοπημένου συστήματος διαφθοράς.

Το τεκμήριο της αθωότητας

Με αυτά τα δεδομένα, δύο στοιχεία έχουν την δική τους ιδιαίτερη αξία εν όψει της μαραθώνιας, αποψινής ψηφοφορίας στην Βουλή για το εάν πρέπει να συσταθεί ή όχι προανακριτική επιτροπή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην δικογραφία της Novartis.

Το πρώτο είναι το χθεσινό μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση – ένα μήνυμα που, κατά ορισμένες πλευρές, είχε αποδέκτες και εντός κυβέρνησης – πως ισχύει απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκόμενων προσώπων. «Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για ένοχος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, δείχνοντας και το κλίμα στο οποίο θα επιχειρήσει ο ίδιος τουλάχιστον να κρατήσει την σημερινή συνεδρίαση.

Οι δέκα κάλπες

Το δεύτερο είναι η μάλλον εμφανής αγωνία της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στις δέκα κάλπες και η προσπάθειά της να αποφύγει την δοκιμασία της ξεχωριστής ψηφοφορίας για κάθε ένα από τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ και κατόπιν γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου αποφάσισε χθες την προσωποποιημένη ψηφοφορία για κάθε έναν από τους δέκα πολιτικούς της δικογραφίας. Είναι μια απόφαση στην οποία η ΝΔ αντιτίθεται σφοδρά ζητώντας μία κάλπη για όλους, και σύμφωνα με τις πληροφορίες προτίθεται να αμφισβητήσει εκ νέου και σήμερα.

Kατά το σχόλιο του Μαξίμου η αντίδραση αυτή δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης « αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην  προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται”.

Κατά την εκπρόσωπο της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη σηματοδοτεί απλώς την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το κράτος δικαίου».

Η ΝΔ θα συμμετάσχει… εικονικά στην ψηφοφορία

Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, μάλλον ενισχύουν την «θεωρία του φόβου» - δηλαδή την αγωνία της ηγεσίας του κόμματος ότι οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους πρόσωπα όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς. Κατά τις πληροφορίες αυτές, στις συσκέψεις που έγιναν χθες στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε πως στην περίπτωση που δεν ανατραπεί τελικώς η απόφαση για τις δέκα κάλπες, η ΝΔ θα επιλέξει την… εικονική συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πως όταν οι βουλευτές της ΝΔ θα ακούν το όνομά τους και θα καλούνται να ψηφίσουν, δεν θα προσέρχονται στην κάλπη αλλά θα… φωνάζουν από το έδρανό τους «ναι στην προανακριτική – όχι στην σκευωρία».

Βεβαίως, κι εάν δεν υπάρξει σήμερα αλλαγή τακτικής και δεδομένων, μια τέτοια στάση σημαίνει ουσιαστικά αποχή και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταχωρηθούν ως απόντες στην ψηφοφορία. Πρόκειται, ωστόσο, για την σολομώντειο λύση που ευρέθη, προκειμένου αφ ενός να μην ψηφήσουν σε ξεχωριστές κάλπες οι βουλευτές της ΝΔ, και αφ΄ετέρου να μην κατηγορηθούν ότι αποχωρούν από την ψηφοφορία με πρόθεση συγκάλυψης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και έτερες πληροφορίες που φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη έτοιμους να δηλώσουν κατά τις ομιλίες τους πως επιθυμούν να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη του νόμου για παραγραφή των αδικημάτων προκειμένου να καταδείξουν ότι δεν αναζητούν οδό διαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: