18.1.18

«Είστε εκτελεστές του λαού»...

Ικανοποίηση επικρατεί στον Περισσό μετά τη συνεδρίαση της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, στη...
διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε ένα σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στο ΚΚΕ. Εκτιμούν μάλιστα ότι δεν έχουν περάσει απαρατήρητα – το αντίθετο μάλιστα – από την κοινωνία η ακτιβιστική δράση και οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος με «αιχμή του δόρατος» το ζήτημα των απεργιών.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

1. Ο Τσίπρας στην τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΚΚΕ, είχε σημειώσει πως «την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας δεν χρειάζονται ούτε τα τηλεοπτικά συνεργεία ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται, ενημέρωση χρειάζεται, επαγρύπνηση χρειάζεται, αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι – και το πιστεύω ότι είναι – η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται «να αντιληφθούμε όλοι μέσα σε ποια πραγματικότητα ζούμε, σε ποιους συσχετισμούς και μέσα σε ποιο πλαίσιο προσπαθούμε με κάθε δύναμη να κερδίσουμε έδαφος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».

2. Ο Κουτσούμπας έκανε λόγο για «πολιτική θρασύτητα, πολιτική αναίδεια και πολιτικό κυνισμό» της κυβέρνησης όταν ξεδιπλώνει το αφήγημα περί εξόδου από την επιτροπεία και ενίσχυσης των ασθενέστερων στρωμάτων.

«Κομπάζετε για τη λεγόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μέτρων, για το ότι έχετε “πετύχει’’ – αυτό το ρήμα χρησιμοποιείτε – υψηλότερα πλεονάσματα απ’ ό,τι προβλέπατε. Όμως τα πλεονάσματα που πετύχατε, αγαπητοί κύριοι, τα πετύχατε στύβοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες, με απανωτούς φόρους, αδυσώπητες ασφαλιστικές εισφορές, μειώσεις μισθών, περιορισμό επιδομάτων», απάντησε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

«Υπηρέτες»

Με σφοδρότητα επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο Κουτσούμπας κάνοντας λόγο ακόμη για «οικονομικούς εκτελεστές» και «ψυχρούς εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μήπως αυτό δεν κάνετε και τώρα με το οικογενειακό επίδομα που πλήττει κυρίως χιλιάδες οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων;

Μήπως δεν βάζετε και στο στόχαστρο τα επιδόματα των αναπήρων, δεν ανοίγετε τον δρόμο για να πληγούν και οι μακροχρόνια πάσχοντες; Και την ίδια στιγμή διαγράφετε και το επίδομα ανθυγιεινής βαριάς εργασίας σε τομείς του Δημοσίου! Πού οδηγούν αλήθεια όλα αυτά; Ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων γίνεστε! Και γι’ αυτό να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε».

Μιλώντας για τη διάταξη για την απεργία ο Κουτσούμπας τόνισε πως «αναφέρεστε στο 50% + 1 λες και δεν γνωρίζετε τίποτα για την εργοδοτική τρομοκρατία σε τόπους δουλειάς και τον ρόλο και του κυβερνητικού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξηλώνει σταδιακά το δικαίωμα της απεργίας.

Σημειώνοντας πως «η ικανότητά σας να αντιστρέφετε την πραγματικότητα θα μείνει πραγματικά παροιμιώδης», χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «τον καλύτερο υπηρέτη του κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των τραπεζών» και πως «έχετε χάσει το λαϊκό έρεισμα, γι’ αυτό προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά σαν τους κλέφτες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως «δεν είμαστε εμείς που αποδράσαμε από την πραγματικότητα, κύριε Τσίπρα. Εσείς έχετε αποδράσει από κάθε λογική, από τις αξίες, από την Αριστερά. Κι έχετε προσχωρήσει στον ρεαλισμό βέβαια της υποταγής στην καρέκλα της αστικής εξουσίας. Ευτυχώς που το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα δεν είχαν ποτέ τον δικό σας ρεαλισμό και γι’ αυτό κατακτήθηκαν όσα δικαιώματα κατακτήθηκαν απ’ τον εργαζόμενο λαό μας στο παρελθόν»...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: