17.1.18

Να μην υπάρχει μονοπώλιο στη χρήση του όρου «Μακεδονία»...

Να μην τραυματιστεί η εθνική μας ταυτότητα, δηλώνει Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών... 

Και από την ΠΓΔΜ και από την Ελλάδα υπάρχει πολιτική βούληση για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, δηλώνει ο...
υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί πως οι αντιδράσεις και στα δύο κράτη ίσως υπονομεύσουν τις όποιες προσπάθειες. Σε αυτό το πλαίσιο κάνει λόγο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σήμερα, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight, ο κ. Ντιμιτρόφ, φαίνεται να μη συμμερίζεται το κλίμα άκρατης αισιοδοξίας που καλλιεργείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για άμεση λύση στην ονομασία, και υπογραμμίζει τον κίνδυνο η λύση του ζητήματος να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει πως τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δυναμική που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει πως αποχώρησε από αυτή με την εντύπωση πως υπάρχει πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές για να προχωρήσουν μπροστά, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που έχουν τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα. «Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τόσο στα Σκόπια, όσο και στην Αθήνα, για να αδράξουμε την ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει αναφορά και στην πρώτη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σήμερα, Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. «Ενθαρρύναμε τον κ. Νίμιτς και αναμένω πως την Τετάρτη, θα βάλει συζητήσει τις ιδέες του και τις προτάσεις του – ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ουσιώδη πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς [σ.σ. ο ίδιος και ο Ν. Κοτζιάς] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».

Αναφορές κάνει και στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης των Σκοπίων, αυτή του Νικολά Γκρουέφσκι. Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου πως η σκληρή γραμμή του Γκουέφσκι έκανε την Ελλάδα να φαίνεται ως το μέρος των διαπραγματεύσεων με την πιο εποικοδομητική στάση, ο κ. Ντιμιτρόφ σημειώνει αφήνοντας αιχμές: «Χρειαζόμαστε μια λύση ώστε να εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα της ιστορίας, που θα μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». «Μια λύση είναι εφικτή μονάχα εάν δεν υπονομεύεται η εθνική ταυτότητα της χώρας. Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… επομένως είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα τραυματίζει την εθνική ταυτότητα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος:

«Η λύση θα πρέπει να καλύπτει διάφορες πτυχές, ώστε να είναι κοινά αποδεκτή: Να μην τραυματίζει την ταυτότητά μας, και να απαντά στην απαίτηση της Αθήνας να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ της χώρας “Μακεδονία” και της περιφέρειας της Μακεδονίας. Επίσης θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό να μην υπάρχει μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία” – εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα και να χρησιμοποιείται ο όρος και από τις δύο πλευρές».

Αφήνει να εννοηθεί πως η όποια λύση στο ονοματολογικό θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ εξαπολύει επίθεση στους «σκληροπυρηνικούς» όπως τους χαρακτηρίζει πολιτικούς και των δύο χωρών, με ιδιαίτερη μνεία στον Γκρούεφσκι: «Είναι περίεργο να σκέφτεσαι πως οι μεγαλύτεροι “υπερασπιστές“ του ονόματος στη χώρα μας, κάνουν τους σκληροπυρηνικούς στην Ελλάδα να αισθάνονται τόσο άνετα, σχεδόν σαν να δούλευαν μαζί».

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει...


newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: