9.1.18

Τηλεοπτικός «πόλεμος», πράξη δεύτερη…

Θα είναι πέντε, θα είναι επτά, ή περισσότεροι; Θα είναι στο «παιχνίδι» το Mega και ο Μαρινάκης; Και θα είναι μια αξιοπρεπής ανακωχή ή απλώς ο δεύτερος γύρος του πολέμου; Κάποια τουλάχιστον εξ αυτών των...
ερωτημάτων θα απαντηθούν μέσα στην εβδομάδα. Και θα δώσουν και το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή κανόνων νομιμότητας στην τηλεοπτική αγορά – ήτοι για την χορήγηση νόμιμων τηλεοπτικών αδειών μέσω του διαγωνισμού του ΕΣΡ.

Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες, σε πρώτο χρόνο, είναι η 10η και η 11η Ιανουαρίου. Αύριο Τετάρτη, στις 10 του μήνα, συζητούνται στο ΣτΕ οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων τεσσάρων καναλιών κατά του διαγωνισμού του ΕΣΡ, ενώ την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια.

Οι προσφυγές στο ΣτΕ

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Alpha, Σκάι και Star ζητώντας να «παγώσει» η προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Τα τέσσερα κανάλια στρέφονται επίσης και κατά δύο αποφάσεων του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, επικαλούμενα και πάλι αντισυνταγματικότητα και ασύμβατες πρακτικές σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο. Ακριβώς την επόμενη ημέρα, ωστόσο, θα ανοίξουν τα πρώτα χαρτιά από την πλευρά των καναλαρχών, καθώς με την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΕΣΡ θα φανεί και ποιοι προτίθενται να μετάσχουν στην τελική διαδικασία.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Πριν από περίπου 20 ημέρες, στην πρόσκληση ενημέρωσης του ΕΣΡ επί της διαδικασίας του διαγωνισμού ανταποκρίθηκαν επτά εν δυνάμει υποψήφιοι: Εδωσαν το παρών οι εκπρόσωποι του ANT1, του Alpha, του Εpsilon (ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη πλέον), του Star και του ΣΚΑΙ. Εφανίστηκαν επίσης δύο ακόμη εταιρίες, οι Proteas Production με έδρα την Κύπρο και η Mixta, με τις πληροφορίες να φέρουν την πρώτη να συνδέεται με τα συμφέροντα Βαρδινογιάννη και να αποτελεί πιθανό «όχημα» για την αδειοδότηση του Mega.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν και οι επτά αυτές εταιρίες θα παραμένουν εντός κούρσας έως την Πέμπτη, όπως και το εάν θα υπάρξει και κάποιος νέος, ή νέοι, υποψήφιοι. Με βάση τους όρους προκήρυξης από το ΕΣΡ, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και δηλώσεις Πόθεν Εσχες που θα καλύπτουν το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ που ορίζει ο νόμος ως κεφάλαιο εκκίνησης κάθε καναλιού. Η τιμή εκκίνησης για την δημοπράτηση κάθε άδειας έχει οριστεί στα 35 εκατομμύρια ευρώ, η τελική εικόνα όμως θα ξεκαθαρίσει όταν γίνει γνωστός και ο τελικός αριθμός των υποψηφίων.

Το αίτημα των παλαιών καναλαρχών, αλλά και της αντιπολίτευσης, για προληπτικό έλεγχο του Πόθεν Εσχες των υποψηφίων επί του συνολικού τιμήματος (35 δις) δεν έγινε δεκτό από το ΕΣΡ. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως με την κατάθεση των φακέλων των υποψηφίων θα ελεγχθεί η προέλευση των οικονομικών πόρων εως το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ (εγγυητικη επιστολή και κεφάλαιο εκκίνησης) και μετά το τέλος του διαγωνισμού ο έλεγχος θα επεκταθεί μέχρι το συνολικό ύψος του ποσού που διέθεσε ο κάθε υπερθεματιστής για την απόκτηση της άδειας, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η επιμονή των «παλαιών» καναλαρχών για προληπτικό συνολικό έλεγχο του Πόθεν Εσχες συνδέεται από ορισμένες πλευρά και με προσπάθεια αποτροπής εισόδου στην αγορά νέων «παικτών», ενώ στο παρασκήνιο της έως τώρα διαδικασίας γίνονται και νομικές κινήσεις από τους εν λειτουργία σταθμού προκειμένου να μπλοκάρουν το ενδεχόμενο αδειοδότησης του Mega μέσω τρίτης εταιρίας η οποία θα μπορουσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και στη συνέχεια θα μπορούσε να απορροφήσει το κανάλι.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική τύχη του Mega θα εξαρτηθεί από την έκβαση της εν εξελίξει προσπάθειας αναδιάρθρωσης των τραπεζικών του δανείων, ενώ σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους του πρώτου διαγωνισμού οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει αποφασίσει οριστικά πως δεν θα μετάσχει – τουλάχιστον αυτόνομα - στη νέα διαδικασία αδειοδότησης...


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: