21.1.18

Το διπλό παιγνίδι του Νίμιτς...

Αποτέλεσμα εικόνας για Matthew Nimetz
Η συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων (ΒΙΝΤΕΟ)...
Διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την προταση του για το θεμα της ονομασίας, διασφαλίζεται και ενισχύεται η...
«ταυτότητα και το έθνος» της δινει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξη που εδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Citel TV.
 Η ΠΓΔΜ και η νυν κυβέρνηση εχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» στην διαπραγμάτευση την διασφάλιση της «μακεδονικής ταυτότητας», κάτι όμως που αποτελεί ακριβως την βάση και τον πυρήνα της ίδιας της διαφοράς για το όνομα ,καθως η σύνδεση του ονόματος της χώρας με «έθνος» αποτελεί την ουσία του Αλυτρωτισμού . 
Στην συνέντευξή του ο κ. Νίμιτς αναφέρει ότι έθιξε τα μεγαλύτερα εκ των σημαντικών θεμάτων και διαμόρφωσε την προταση του με τρόπο ώστε να είναι «αποδεκτή και από τις δυο πλευρές», θέλοντας με την αναφορα αυτή να εξηγήσει ότι το πακέτο προτάσεων εχει θετικά αλλά και αρνητικά για την κάθε πλευρά. 
«Η άποψη μου είναι ότι η προταση δεν παρεμβαίνει στην ταυτότητα αλλα αντιθέτως ενισχύει την δύναμη της ταυτότητας της χωράς και του λαού. Απο τις επαφές μου με τον λαό της χώρας σας, πιστεύω ότι εχει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα που διήρκεσε πολλα χρόνια. 
Εχετε την Ανεξαρτησία σας για 25 χρονια ,αλλα είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» ειπε ο κ. Νίμιτς σε μία ιστορική αναδρομή των περιόδων που σηματοδότησαν την εμφάνιση του Μακεδονισμου και της «Μακεδονικής ταυτότητας». 
Ο κ. Νίμιτς αρκετές φορές εχει δηλώσει ότι στην μεσολάβηση του δεν ασχολείται με θέματα ταυτότητας, αλλα είναι εντελως διαφορετικό να δηλώνει ότι το πακέτο των προτάσεων του (που περιλαμβάνουν στοιχεία της «ταυτότητας» ,όπως την Γλώσσα, την Ιθαγένεια, το αν θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η νέα ονομασία ) θα «ενισχύσουν» την ταυτότητα της χώρας η οποία όπως υποστηρίζει η γειτονική χώρα είναι η Μακεδονική». 
Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων ο κ. Νίμιτς δηλώνει ότι είναι έτοιμος να έρθει στις δυο πρωτεύουσες ,το επομενο δεκαήμερο ,προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις των δυο πλευρών.
 Ο διεθνής μεσολαβητής εκφράζει την εκτίμηση του ότι υπαρχει τωρα η ευκαιρια για λύση της διαφοράς καθως «δεν πρεπει να περιμένουμε αλλα 25 χρόνια» θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι καλές καθως «η Αθηνα βγαίνει από μια οικονομική κριση έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, και στα Σκοπια υπαρχει μια κυβενρηση που δείχνει να είναι πιο αφοσιωμένη στην αναζήτηση λύσης. 
Τωρα έχουμε δυο κυβερνήσεις με σοβαρούς ανθρώπους ,δυο σοβαρούς πρωθυπουργούς και δυο υπουργούς εξωτερικών , υπαρχει η αντιπολιτευση ,και τα ΜΜΕ και καποια στιγμη θα πρεπει να λάβετε μια απόφαση .Τωρα ειναι η σωστή στιγμη, καθως δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές». 
Ο κ. Νίμιτς αποδοκίμασε την βεβιασμένη όπως ειπε αντίδραση του σκοπιανού διαπραγματευτή Β. Ναουμοφσκι, ο οποίος λιγο μετα την υποβολή της προτασης ειχε δηλώσει ότι δεν οδηγεί σε «αξιοπρεπή» λύση και ότι η χώρα του εχει όνομα και ταυτότητα.

Νίκος Μελέτης

 mignatiou.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: