21.1.18

Ζυμώσεις για το "Κόμμα του Βορρά"...


Δεν είναι η πρώτη φορά που χτίζονται πολιτικές καριέρες και κόματα πάνω σε εθνικά θέματα. Το ίδιο φαίνεται πως επιχείρειται και αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Αν και...
η επανάληψη θυμίζει περισσότερο μια “φάρσα”, η ευκαιρία που βλέπουν κάποιοι για δημιουργία ενός ακροδεξιού “κόμματος του Βορρά” ενδεχομένως να εξελιχθεί σε επικίνδυνο παιχνίδι για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας “Νέα Σελίδα”, οι σχετικές διεργασίες έχουν προκαλέσει “βραχυκύκλωμα” στη ΝΔ και αυτό εξηγεί και την “ήξεις αφήξεις” στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να κρύψει πίσω από τη θέση για “κατά συνείδηση” απόφαση των βουλευτών του στο συλλαλητήριο.

Σίγουρα οι διεργασίες για τη διοργάνωση των νέων συλλαλητηρίων δεν θυμίζουν σε τίποτα τις αρχές της δεκαετίας του '90, όμως οι ζυμώσεις στην κατά Καρατζαφέρη “δεξιά πολυκατοικία” δίνουν και παίρνουν. Νυν και πρώην στελέχη της ΝΔ, παράγοντες που έχουν “περάσει” από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, πολιτευτές που ανήκουν στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, σκληροί μητροπολίτες και μακεδονικές οργανώσεις της ομογένειας φέρονται να πρωταγωνιστούν τις τελευταίες ημέρες στις διαδικασίες για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Η συνύπαρξη γαλάζιων βουλευτών και στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής απασχόλησε μόνο στην αρχή, καθώς πλέον φαίνεται πως οι περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα θα δώσουν το παρόν σε μια “κούρσα” πατριδοκαπηλίας. Πάντως στο χώρο της ΝΔ υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν πως η “ελευθέρας” στους βουλευτές της ΝΔ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο μπορεί να αποδειχθεί “χαρακίρι” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς εκλαμβάνουν το σημερινό συλλαλητήριο ως ενδεχόμενο πρόπλασμα για τα “γεννητούρια” ενός νέου κόμματος στα (πολύ) δεξιά της ΝΔ.

Όπωςα αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Σελίδα", πρόσωπα στις παρυφές της Δεξιάς, εντός και εκτός ορίων της ΝΔ, πρώην βουλευτές και υπουργοί, στελέχη που είχαν προνομιακές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, απόστρατοι στρατιωτικοί κ.α. ποτέ δεν σταμάτησαν να σκέφτονται ότι υπάρχει “πολιτικός χώρος” μεταξύ ΝΔ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής για ένα ακροδεξιό κόμμα με σαφή διάκριση από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένα στελέχη του συγκεκριμένου χώρου ο εν λόγω πολιτικός φορέας θα μπορούσε να είχε ήδη ιδρυθεί αν οι εμπλεκόμενοι κατάφερναν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας δίνουν μια ευκαιρία για νέες επαφές και δημιουργία ενός κόμματος που θα κηρύξει “ανένδοτο” για μη χρήση του όρου “Μακεδονία” και “παραγώγων” του. Μάλιστα, δεδομένων των συνθηκών, όλοι οι εμπλεκόμενοι φέρονται να συμφωνούν πως ο κατάλληλος τόπος γέννησης του “κόμματος του Βορρά” δεν είναι άλλος από τη Θεσσαλονίκη.

Τα σενάρια ενισχύονται και από την παρουσία στο σημερινό συλλαλητήριο ως κεντρικού ομιλητή του απόστρατου αντιστράτηγου, επίτιμου αρχηγού της ΓΕΕΘΑ και πρώην υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλη Φράγκου. Ο ίδιος την τελευταία φορά είχε δηλώσει πως δεν έχει στόχο τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος, ωστόσο στο παρελθόν είχε αφήσει τα συγκεκριμένα σενάρια να αιωρούνται και δεν φαινόταν αν τον ενοχλεί όταν άλλα στελέχη, όπως ο Τάκης Μπαλτάκος, έριχναν το όνομά του στο τραπέζι.

Σημειώνονται πως ο πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαράς και προνομιακός συνομιλητής της Χρυσής Αυγής βρισκόταν σε διαρκή επαφή με στελέχη για τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος. Στις συναντήσεις, που διεξάγονταν στην Αθηναϊκή Λέσχη, φέρονται να συμμετείχαν ο ιδρυτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος. Ο πρώτος επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες έντονη κινητικότητα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό, ενώ ο δεύτερος δεν κρύβει την επιδίωξή του να εμπλακεί εκ νέου στα πολιτικά πράγματα. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: