21.1.18

Ακροδεξιό παραλήρημα στον Λευκό Πύργο...


Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου που συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης για να...
διαδηλώσουν την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν οι εθνικιστικές κορώνες, οι διχαστικές ομιλίες και οι «σκοταδιστικές» συμπεριφορές ενώ επεισόδια σημειώθηκαν με επιθέσεις σε διαδηλωτές της αντισυγκέντρωσης. 

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μεταξύ άλλων διεμήνυσε πως «θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν είμαστε έρμαια, τελείωσαν αυτά. Θα προστατέψουμε τη Μακεδονία μας» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα «για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εάν πρέπει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων».

Ο στρατηγός εν αποστρατεία έστειλε επίσης μήνυμα στην ΠΓΔΜ να γκρεμίσει τα «αγάλματα- τερατουργήματα» που έχουν στηθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους που έχει ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος». «Δεν θέλουμε να τους καταστρέψουμε, να τους διαλύσουμε το κράτος, αλλά να μας σεβαστούν επιτέλους. Δεν τους απειλούμε (...). Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο στρατηγός Φράγκος, ενώ έκανε λόγο για «γυφτοσκοπιανούς».

Ο Φ. Φράγκος επιτέθηκε και κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και πρότεινε ένα έκτο όνομα για την ονομασία των Σκοπίων, το Monkey Macedonia (μαϊμού Μακεδονία) ενώ έκλεισε  την ομιλία του, σημειώνοντας: «Θα μας βρουν μπροστά τους με ότι σημαίνει αυτό, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες του Συντάγματος και της πραγματικής Δημοκρατίας. Φωνή λαού, οργή θεού».

Το «παρών» έδωσαν...

Άνθρωποι κυρίως από τη Μακεδονία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας κατέφθασαν με εκατοντάδες πούλμαν στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους γείτονές μας, για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία, στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ελληνικές σημαίες ανέμιζαν, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούσαν παραδοσιακές στολές και χορεύανε υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Τα περισσότερα κόμματα κράτησαν αποστάσεις. Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης,  Γιάννης Σαρίδης,  Αριστείδης Φωκάς.

Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Οι αστυνομικές αρχές ήταν σε επιφυλακή, καθώς αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στην περιοχή της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επεισόδια έγιναν όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών με κουκούλες επιχείρησε να προσεγγίσει τους αντιεθνικιστές στην Καμάρα, ενώ επίθεση ακροδεξιών έγινε στην κατάληψη Libertatia και ξέσπασε πυρκαγιά.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: