2.1.18

Οι «γκρίζες ζώνες» για συντάξεις και εισφορές...

Το 2018 ήρθε και μαζί του έφερε νέες, δυσμενέστερες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Εκείνοι που θα...

βιώσουν περισσότερο τις διαφοροποιήσεις είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να υποστούν νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ομως η ωρίμανση παλαιότερων νόμων δεν αφήνει ανέγγιχτα ούτε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε το ΕΚΑΣ, που θα μειωθεί περαιτέρω εντός του 2018, για να καταργηθεί το 2019!

Στις «γκρίζες ζώνες» συγκαταλέγεται η μείωση των συντάξεων, αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι εντός του 2018 δεν θα υπάρξει νέο ψαλίδισμα των αποδοχών σύνταξης (λόγω περικοπών στις επικουρικές).

Ολα αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση για περισσότερους από 2 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Εισφορές αυτοαπασχολούμενων

Στο πεδίο της νέας βάσης υπολογισμού που επέβαλαν οι δανειστές μας τα μαντάτα μάλλον είναι μαύρα για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Ουσιαστικά πρόκειται για την εναπομείνασα μεσαία τάξη της Ελλάδας (μεσαία και υψηλά εισοδήματα) που θα κληθεί να καταβάλει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές περίπου 10%-20%.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2018 θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα (όπως ίσχυε και πέρυσι δηλαδή, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου), αλλά χωρίς να αφαιρεθούν οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές για το 2017.

Ωστόσο, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ειδικά για το 2018 θα υπάρξει μια έκπτωση 15%. Ετσι ο υπολογισμός, αφού αφαιρεθεί το 15% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017, θα αφορά το 85% των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν το συγκεκριμένο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι για την κύρια ασφάλιση το ποσοστό είναι 20%, ενώ ένα ποσοστό 6,95% αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για όσους (κυρίως από τους επιστημονικούς κλάδους) έχουν επικούρηση, τα ασφάλιστρα ανέρχονται στο 7% και για όσους προσβλέπουν σε εφάπαξ το ποσοστό είναι 4%.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο Κατρούγκαλου, τα παραπάνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας των ασφαλισμένων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ολα αυτά φέρνουν για το 2018 επιβάρυνση στις τσέπες των αυτοαπασχολουμένων που συνολικά για το έτος υπολογίζεται στα 59 εκατ. ευρώ.


Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης

Με βάση την ωρίμανση που ψηφίστηκε το 2015 (και απέκλεισε χιλιάδες ασφαλισμένους από το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης), τα όρια ηλικίας αυξάνονται το 2018 από 4 μήνες έως και 1,6 έτος. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οσοι λοιπόν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν πρόλαβαν την προθεσμία της 19ης Αυγούστου 2015 αφού περίμεναν να πιάσουν το όριο ηλικίας και αυτό συμπληρώνεται το 2018, θα πρέπει να περιμένουν λίγο παραπάνω.

Πάντα μιλάμε για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή πριν από τα όρια που θέτει ο νόμος και είναι η ηλικία των 62 ή των 67 ετών.

Κυρίως αυτοί που πλήττονται είναι όσοι επιδιώκουν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία και 37ετία, όσοι είναι γονείς στο Δημόσιο ή στο ΙΚΑ.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και για τις μητέρες ανηλίκων με κατοχυρωμένο δικαίωμα το 2011 ή το 2012, οι οποίες θα υποστούν αύξηση 18 μηνών!
ΕΚΑΣ

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα κληθούν να ζήσουν με μικρότερες συντάξιμες απολαβές αφού και φέτος η συγκεκριμένη παροχή μειώνεται ώστε να καταργηθεί το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περίπου 235.000 δικαιούχοι του επιδόματος πήραν μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που ήδη έχει καταβληθεί μόλις 35 ευρώ, ενώ περίπου 1.150 χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ από φέτος.

Μείωση συντάξεων: Το έλλειμμα του 2017 στο ταμείο επικουρικών ασφαλίσεων (ΕΤΕΑΕΠ) μπορεί να φέρει νέες μειώσεις στους συντάξιμους μισθούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβλεφθεί ήδη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 150 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται (αν δεν αποδεχθούν άλλον τρόπο οι δανειστές) να υπάρξει μείωση στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις 3,5%.


Ασφάλιστρα και για τις αποδείξεις δαπανών

Από χθες ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές και όσοι αμείβονται με αποδείξεις δαπανών (πλέον ονομάζονται τίτλοι κτήσης).

Οπως προκύπτει από τις νέες διατάξεις (κατατέθηκε σχετική τροπολογία στις 19 Δεκεμβρίου), τα ασφάλιστρα υπολογίζονται στο 26,95% και η επιχείρηση οφείλει να τα παρακρατά και να τα αποδίδει στον ΕΦΚΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο σύστημα με την παρακράτηση του 20% επί της αμοιβής για τον φόρο. Η εισφορά θα αφαιρείται από την αμοιβή.

Ολα αυτά έρχονται την ίδια στιγμή που, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, περίπου το 30% των ασφαλισμένων αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές (υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 από τους περίπου 700.000 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: