21.1.18

Για ταμειακή ασπίδα 18 δισ. ευρώ...


...μιλά ο Δραγασάκης...

Το πλαίσιο για οριστική έξοδο από την κρίση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Σε...
συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι δεν θα
πρέπει η κυβέρνηση να επαναπαυθεί από το σημερινό κλίμα, αλλά να υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο λειτουργίας μετά τα μνημόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος είπε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές για να δανειστεί, με καλό επιτόκιο. Όπως συμπλήρωσε, τα επιτόκια που μπορούμε να δανειστούμε αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερα από αυτά που μπορούσαμε να δανειστούμε το 2006-2007, τονίζοντας ότι έχουμε πάει σε επίπεδα προ της κρίσης. 

Αυτό που έχει σημασία, όμως, είπε, είναι να δημιουργήσουμε μία «ταμειακή ασπίδα, έναν κουμπαρά με αρκετά χρήματα, γύρω στα 18-19 δισ. ευρώ ούτως ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των επόμενων ετών». 

Ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ακριβώς τι εννοεί με αυτό. Όπως είπε, εάν οι αγορές το επιτρέπουν, τότε η χώρα θα δανείζεται από αυτές. Ωστόσο, εάν κάτι συμβεί, τότε «για να μη χρειάζεται να τρέχουμε ξανά στους θεσμούς και να υπογράφουμε μνημόνια», θα πρέπει «να μπορούμε να καλύψουμε την όποια ανάγκη έχουμε με αυτό το ταμείο».

«Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, είναι ένα πρόγραμμα για μετά τα μνημόνια. Τόνισε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη χώρα όσο και για τους ξένους, επειδή ήδη υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. 

«Το τρίτο είναι να συμφωνήσουμε το πλαίσιο που θα λειτουργήσουμε μετά τα μνημόνια, στην Ευρώπη», είπε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι το πλαίσιο αυτό «πρέπει να εξασφαλίζει μία λειτουργία βιωσιμότητας, ανάπτυξης, να δούμε τι είδους επιτήρησης θα υπάρχει...». 

Τέλος ο κ. Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος προς μία «πιστοληπτική γραμμή», υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ανασφάλεια και νέα μνημόνια «και αυτό δεν το θέλουμε...».



Δεν υπάρχουν σχόλια: