15.12.17

Εξωτερική πολιτική... reality από τον Νίκο Κοτζιά...

newpost.gr 

Πλήθος ερωτημάτων που δεν περιορίζονται, προφανώς, μόνον στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου αλλά άπτονται του πυρήνα της...
εξωτερικής πολιτικής της χώρας προκάλεσε η χθεσινή παρουσία του Νίκου Κοτζιά στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τα σενάρια που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Κοτζιάς αντί μιας ουσιαστικής ανάλυσης της παρουσίας του Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα αλλά και εξηγήσεων για την επάρκεια της προετοιμασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, επέλεξε να στοχοποιήσει τον διευθυντή της "Καθημερινής", Αλέξη Παπαχελά για τη συνέντευξη που πήρε από τον Τούρκο πρόεδρο, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

«Το “φιάσκο” προέκυψε από μια μικρή αλλαγή. Το μόνο που άλλαξε ουσιαστικά από το πρόγραμμα ήταν ότι αντί να δώσει συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την έδωσε στο ΣΚΑΪ. Πώς μας προέκυψε η συνέντευξη στο ΣΚΑΪ,ενώ είχε συμφωνήσει; Όπως ομολόγησε ο ίδιος, λέγοντας ότι φαίνεται έκανα λάθος - το είπε σε δημοσιογράφους του και γράφτηκε στις τουρκικές εφημερίδες -, τον μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσης, ένας παραγωγός, Τούρκος, σίριαλ και του Survivor. Εκεί άλλαξε η συμφωνία. Ποιος άνοιξε το θέμα της Λωζάνης εκεί; Ποιος επέμενε συνέχεια και δεν του έφτασε η πρώτη απάντηση που δεν είχε κανένα πρόβλημα και επανέρχονταν; Αυτοί οι οποίοι άλλαξαν τη συνέντευξη του Προέδρου της Τουρκίας».

Αυτά ανέφερε, επί λέξει, ο υπουργός Εξωτερικών στην Βουλή.

Φταίνε λοιπόν «αυτοί που άλλαξαν τη συνέντευξη» και ο δημοσιογράφος που έθεσε τις ερωτήσεις.

Ως αν να μην είχαν προηγηθεί δεκάδες δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, για τη Θράκη αλλά και για τα «νησιά που χάρισε ο Ατατούρκ στους Έλληνες». Ως αν να μην είναι καθημερινό φαινόμενο οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και το παιχνίδι προκλήσεων γύρω από τα Ίμια και άλλες βραχονησίδες στη συνοριακή γραμμή. Ως αν να μην είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που αμφισβητεί την ελληνική Δικαιοσύνη και δημοσίως ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τον παραπλάνησε δηλώνοντάς του ότι θα υπάρξει έκδοση των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα (σ.σ. ερώτηση που δεν έγινε από τον Αλ. Παπαχελά αλλά έθεσε, μόνος του, ο Ερντογάν στη συζήτηση).

Εκτός, βέβαια, κι αν ο υπουργός Εξωτερικών, εμμέσως πλην σαφώς, θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει λόγο προληπτικά για τις ερωτήσεις που θα πρέπει να τεθούν ή, έστω, προεξοφλεί ότι ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου δεν θα ρωτούσε για τις τουρκικές διεκδικήσεις και τα μείζονα εθνικά θέματα. Αν όχι γι' αυτά, γιατί; Για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου στα οπωροκηπευτικά;

Τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία αλλά και την... κοινή λογική έσπευσε, μεταξύ άλλων βουλευτών, να υπερασπιστεί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, βάζοντας τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ευθέως στο κάδρο των ευθυνών για όσα διημείφθησαν σε ζωντανή μετάδοση μέσα στο ελληνικό Προεδρικό.

«Έμεινα κατάπληκτη όταν αναγάγατε το γεγονός ότι δεν πήρε το ΑΠΕ, αλλά πήρε ένας άλλος δημοσιογράφος συνέντευξη, σε μείζονα, έντεχνη προπαρασκευή σας να αντιμετωπίσετε τα πράγματα διαφορετικά και ότι, αν την είχε πάρει το ΑΠΕ, δεν θα ετίθετο θέμα Λωζάνης, αλλά την πήρε ο Παπαχελάς και τέθηκε θέμα Λωζάνης. Συγχωρήστε με που θα σας πω, αλλά ακόμη και για έναν δημοσιογράφο είναι σχεδόν αφελές να το πιστέψει κάποιος για τον Τούρκο Πρόεδρο. Το θέμα της Λωζάνης το θέτει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και όποτε μπορέσει» ανάφερε η κ. Κανέλλη, πριν ρίξει το τελειωτικό κτύπημα στον υπουργό Εξωτερικών:

«Η προσωποποίηση της δικής σας ανάμειξης σε ένα επίπεδο «Survivor» που γίνεται η συζήτηση, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαρκούσης της ζωντανής μετάδοσης, όταν έκανε αναφορά σε εσάς, στις ακαδημαϊκές σας σχέσεις και το πόσο φίλοι είστε. Επομένως, δεν μπορούμε εδώ να κάνουμε συζήτηση. Έτσι έγινε στην τηλεόραση, κύριε yπουργέ. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου αυτά.... Έτσι, είπε ο Ερντογάν. Του αρέσει να μιλάει έτσι».
«Οι Τούρκοι άκουσαν τις θέσεις μας»

Βέβαια, για τον yπουργό Εξωτερικών οι αναφορές της κας Κανέλλη αλλά και οι επισημάνσεις πολλών ακόμη βουλευτών (Κουμουτσάκος, Λοβέρδος, Τσιάρας κ.α) για την ελλιπή προετοιμασία του ταξιδιού και το πλήγμα που υπέστησαν οι διμερείς σχέσεις, σε μία μάλιστα περίοδο που η Ελλάδα ήταν σε πλεονεκτική θέση λόγω της διεθνούς απομόνωσης Ερντογάν, δεν ήταν άξιες προβληματισμού. Αντιθέτως, ο ίδιος θεώρησε ως θετική την πρωτοφανή δημόσια «αντιπαράθεση» μεταξύ Έλληνα και Τούρκου προέδρου και εν συνεχεία και του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά ένα μεγάλο τουρκικό κοινό άκουσε τις ελληνικές θέσεις».

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ως μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα ότι, όπως είπε, «η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, βγήκαν και υπερασπιστήκαν από τη δικιά μας σκοπιά τη συνθήκη της Λωζάνης και νομίζει κανείς –ναι, δεν την υπερασπίστηκαν ποτέ επί της δικιάς σας διακυβέρνησης- ότι αυτή η υπεράσπιση, έπεσε από τον ουρανό; Έπεσε από τον ουρανό; Ή είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας;».

Με αυτή τη λογική, βεβαίως, δεν απομένει παρά να επιθυμούμε και άλλες αμφισβητήσεις και νέες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Μόνον και μόνον για να έχουμε, ως Ελλάδα, το... μέγιστο κέρδος ότι κάποιοι θα τις αποδοκιμάσουν...



Δεν υπάρχουν σχόλια: