20.12.17

Πόσο ειλικρινής είναι η κοινή γνώμη;..

Εξαιρετικά δύσκολες απαιτήσεις, αλλά και ιδιαιτέρως κολακευτικές αναμονές εκφράζουν για το υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς της χώρας μας οι ερωτηθέντες στη...
μεγάλη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) «Υγεία και Ευημερία». Πρόκειται για απαντήσεις, οι οποίες, εάν διακρίνονται από ειλικρίνεια, εμφανίζουν μία κοινή γνώμη υπεύθυνη όσον αφορά τις πηγές της ενημέρωσής της…

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιον φορέα θεωρείτε ως τον πιο κατάλληλο για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης», το 32.9% των ερωτηθέντων απαντά «το υπουργείο Υγείας» και το 31,1% «την ιατρική κοινότητα»!

Ακολουθούν το 12,7% των ερωτηθέντων, οι οποίο απαντούν «το διαδίκτυο», το 10,6% «ενημερωτικές εκπομπές», το 7,9% «τον φαρμακοποιό».

Θλιβερή είναι κατάταξη για τον «έντυπο Τύπο», τον οποίον δηλώνει ότι εμπιστεύεται μόλις το… 2% των ερωτηθέντων και ακολουθούν με επίσης 2% ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με… 0,7% οι ενώσεις ασθενών και με… 0,1% των ερωτηθέντων η φαρμακευτική βιομηχανία!

Στην ίδια έρευνα, την οποία διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO για λογαριασμό του τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, το 80,8% των ερωτηθέντων δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε κολονοσκόπηση, το 33,8% των ερωτηθέντων ανδρών δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε εξέταση προστατικού αντιγόνου, το 33,8% των ερωτηθέντων γυναικών δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε μαστογραφία, το 74,8% των ερωτηθέντων γυναικών δεν έχει υποβληθεί ποτέ στο HPV test και το 17,2% των ερωτηθέντων γυναικών δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε τεστ ΠΑΠ…

Επίσης στην ίδια έρευνα, εντύπωση προκαλεί η απόσταση των απαντήσεων εκ μέρους των ερωτηθέντων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο και κράνους στα δίκυκλα, απαντήσεις οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από την κοινή, καθημερινή κοινωνική εμπειρία όλων μας!

Συγκεκριμένα, το… 89,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ζώνη ασφαλείας όταν οδηγεί ή μεταφέρεται με αυτοκίνητο, ενώ το… 75% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί κράνος όταν οδηγεί ή βρίσκεται επάνω σε μηχανή!..

Βασίλης Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: