15.12.17

Πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα της εκλογής μουφτή...

Λίγο μετά την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της εκλογής μουφτή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως...
θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή στον τρόπο εκλογή του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, σε δηλώσεις του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας​.

Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής σημείωνε: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

Η ΝΔ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης επί του θέματος. Σε ανακοίνωσή τους, ο Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος Νίκη Κεραμέως, ανέφεραν ότι «λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

«Το θέμα ανακίνησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της. Σε άλλο μήκος κύματος, ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας», σημείωσαν τα δύο στελέχη της ΝΔ.

Όπως πρόσθεσαν, «και τώρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εκλογής μουφτήδων».

«Η συνθήκη της Λωζάνης δεν ρυθμίζει το θέμα, δεν προβλέπει εκλογή μουφτή, το αφήνει στην ευχέρεια της Ελλάδας, και αν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο με ξενίζει» σχολίασε για τις δηλώσεις Γαβρόγλου ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέλω να δω αν συμφωνεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στο σύνολό της... Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της κατά τα άλλα επιτυχούς επίσκεψης του κ. Ερντογάν» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Πυρά κατά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά. «Η προχειρότητα με την οποία ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του αντιμετωπίζουν σοβαρά και ευαίσθητα θέματα δυστυχώς συνεχίζεται. Αυτό πράττουν και στο θέμα των Μουφτήδων της Θράκης. Η αδικαιολόγητη σπουδή και μάλιστα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, δεν είναι καλός σύμβουλος. Ιδιαίτερα όταν η επιλογή του χρόνου, δίνει την εντύπωση ότι εκπληρώνουν υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν» σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά ,με άμεση ενημέρωση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ώστε να βρεθεί το καταλληλότερο σύστημα ανάδειξης των Μουφτήδων της Θράκης με την τροποποίηση του σχετικού Νόμου(1920/1991),χωρίς να δημιουργούνται άλλης μορφής προβλήματα».

Σε ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος​, αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, να αλλάξει τον τρόπο ανάδειξης των Μουφτήδων στην Θράκη.

«Ο υπουργός, αν τα ανωτέρω αληθεύουν, διέπραξε σοβαρό ατόπημα» είπε ο κ. Λοβέρδος και εξήγησε: «Πρώτον: Διέρρηξε τις καλές σχέσεις που δημιούργησε μεταξύ όλων των κομμάτων η πρωτοβουλία του για την προαιρετική σαρία, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας (μας ενημέρωσε εγκαίρως).
Και δεύτερον: η όποια τέτοια πρωτοβουλία του αφενός συνδέεται, το θέλει ή δεν το θέλει, με την επίσκεψη Ερντογάν καθώς και με τις σχετικές επιθυμίες του κι αφετέρου μπορεί να αποδειχτεί και ιδιαιτέρως λανθασμένη και επιζήμια».

Για να καταλήξει διερωτώμενος με νόημα: «Πρόκειται περί εντολής;»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: