9.12.17

Πυρ ομαδόν από το όλον ΠΑΣΟΚ...

για την επίσκεψη Ερντογάν...

Δεινό πλήγμα στα ελληνικά συμφέροντα, διέγνωσε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας η Φώφη Γεννηματά, ενώ σκληρή κριτική άσκησε για το θέμα το όλον ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας σε...

συγκέντρωση οικονομολόγων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του υπό συγκρότηση νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, αναρωτήθηκε αν μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην χώρα μας βελτιώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να απαντήσει μόνη της, πως αυτό δεν έγινε.

«Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν δεν οδήγησε σε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Το αντίθετο. Τα ελληνικά συμφέροντα και οι εθνικές θέσεις υπέστησαν δεινό πλήγμα», είπε, καταγγέλλοντας ‘αναθεωρητικές τοποθετήσεις’ εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η ανάδειξη ανύπαρκτων μειονοτικών θεμάτων όχι μόνο δεν συνέβαλαν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων - όπως θα θέλαμε και για την οποία η Παράταξή μας εργάζεται - αλλά το αντίθετο, τις οδήγησαν πολλά βήματα πίσω», είπε η Φώφη Γεννηματά, καταλογίζοντας απουσία προετοιμασίας της επίσκεψης από την πλευρά της κυβέρνησης. «Για μια ακόμη φορά μετά το μεγαλειώδες φιάσκο της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ έχουμε ένα νέο φιάσκο που προκαλείται από τους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς, που δυστυχώς όμως έχει βαθύτατα ζημιογόνες συνέπειες για τα πάγια και διαχρονικά συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, χάος τόσο στην προετοιμασία όσο και στην πραγματοποίηση της επίσκεψης Ερντογάν στην χώρα μας, καταγγέλλει ο Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή και την δεύτερη μέρα της παρουσίας του Τούρκου Προέδρου στην χώρα μας, χθες, οπότε και επισκέφθηκε την Θράκη. «Φτάσαμε στο σημείο ο Τούρκος Πρόεδρος να αναφέρεται σε τέσσερις βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και μάλιστα με την φράση ‘έχουμε τέσσερις βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο’», είπε, τονίζοντας ότι «κανέναν βουλευτή δεν έχει ο Ερντογάν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Και αν, όπως σημειώνει, ‘είναι φυσικό’ η ελληνική κυβέρνηση να θερίζειθύελλες αφού έσπειρε ανέμους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτηρίζει ‘δυστύχημα’ το γεγονός ότι «οι θύελλες αυτές πλήττουν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Καταλήγει δε, πως «όσο κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα υφίσταται βλάβες τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά της θέματα».

Στο μεταξύ ως μία καλή ευκαιρία αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης από την σημαντική δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Τουρκία, εκτιμά την επίσκεψη Ερντογάν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που σε συνέντευξή του στο parapolitika.gr καλεί την κυβέρνηση να δώσει ένα καθαρό μήνυμα, ότι «οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο καιτους κανόνες καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρώτη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν, όταν βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα και είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε (ρ/σ Θέμα 104,6) ότι «δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μία τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση, μάλιστα επί λεπτομερειών, με ανταλλαγή επιχειρημάτων».

Με αυτό ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να τονίσει το στοιχείο της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου στις συνομιλίες δύο ηγετών κρατών, ανεξάρτητα από τα τυπικά λόγια που συνήθως ανταλλάσσονται μπροστά στις κάμερες για να δημιουργήσουν ένα κλίμα σχετικά φιλικό κάθε φορά...


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: