22.11.17

Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Ράτκο Μλάντιτς...


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Ράτκο Μλάντιτς, τον άνθρωπο στον οποίον έχει δοθεί η επωνυμία του "χασάπη των Βαλκανίων"...


Ο Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με την ετυμηγορία ο Μλάντις συνέβαλε σημαντικά στην σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ο σέρβος πρώην αρχηγός του στρατού έδωσε ο ίδιος εντολή για τον βομβαρδισμό του Σαράγεβο. Ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας ο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει «ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα» και να διαμαρτύρεται με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τη δικαστική αίθουσα.

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: