22.11.17

Παραίτηση σε... αναμονή...

Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι επέστρεψε σήμερα στη Βηρυτό, παρακολούθησε την παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και...
ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Λιβάνου ανταποκρινόμενος στο αίτημα του προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν, που ζήτησε να δοθεί περιθώριο στον διάλογο.

«Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο Αούν και εκείνος μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τους λόγους (για τους οποίους υποβλήθηκε) και για το πολιτικό υπόβαθρο και ανταποκρίθηκα», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Χαρίρι.

Είχε προηγηθεί στις 4 Νοεμβρίου η αιφνιδιαστική παραίτησή του, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς που πρόσκεινται στο περιβάλλον του να υποστηρίζουν ότι το Ριάντ τον πίεσε να παραιτηθεί και τον κρατούσε στη Σαουδική Αραβία παρά τη θέλησή του - τόσο το βασίλειο όσο και ο ίδιος το διέψευσαν.

Επί μακρόν σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρίρι επικαλέστηκε φόβους για τη ζωή του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του και επιτέθηκε κατά του Ιράν και της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, ότι σπέρνουν τη διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Η επιστροφή του στον Λίβανο επιτεύχθηκε έπειτα από μεσολάβηση της Γαλλίας. Πριν από την άφιξή του στη χώρα είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την «πολιτική του θέση» στη Βηρυτό.

Πιθανά σενάρια

Αν ο Χαρίρι επιμείνει στην απόφασή του, ο Αούν θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Φούαντ Σινιόρα, που προέρχεται από την παράταξη του Χαρίρι και είναι εχθρικός προς τη Χεζμπολάχ, και ο Νατζίμπ Μικάτι, ένας σουνίτης που είναι πιο αποδεκτός από το σιιτικό κόμμα.

Ο ίδιος ο Χαρίρι ενδέχεται να επιστρέψει στον θώκο, έπειτα από έναν συμβιβασμό με τη Χεζμπολάχ, εκτιμούν ειδικοί.

Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Χαρίρι κατήγγειλε την παρέμβαση της Χεζμπολάχ και το Ιράν στις υποθέσεις του Λιβάνου και στις περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία.

Η Χεζμπολάχ είναι το μοναδικό κίνημα στον Λίβανο που δεν έχει καταθέσει τα όπλα μετά τον εμφύλιο στη χώρα (1975-1990), κάτι που διχάζει τους Λιβανέζους.

Ο Χαρίρι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως πάρει πίσω την παραίτησή του, υπό τον όρο ότι η χώρα θα κρατήσει αποστάσεις από τις περιφερειακές συγκρούσεις, την ώρα που η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: