22.11.17

Ζημιωμένοι οι καθηγητές...

μεγάλοι χαμένοι οι φοιτητές...

Κλειστές παραμένουν οι Οδοντιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης από την αρχή του...
ακαδημαϊκού έτους, καθώς οι καθηγητές συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησαν στις 25 Σεπτεμβρίου, ζητώντας να διευθετηθεί το ζήτημα με τις οφειλές τους στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας, που υπολογίζονται είκοσι χρόνια πίσω.

Πολλά μέλη ΔΕΠ, βασιζόμενα στις προφορικές δεσμεύσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ότι τάχα θα καταργηθεί το ποσοστό που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ, απέφευγαν την υποχρέωσή τους με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα, είκοσι χρόνια μετά τον πρώτο νόμο (ν. 2530/1997, επί υπουργίας Αρσένη) που όριζε ότι το 30% της κάθε αμοιβής από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΤΕΙ πήγαινε στον ΕΛΚΕ για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ιδρύματος στο οικείο ΑΕΙ.

Από τότε, έχει ψηφιστεί μία σειρά από νόμους οι οποίοι άλλαζαν τόσο το ποσοστό όσο και τους όρους επί του ποσού στο οποίο επιβάλλεται το παραπάνω ποσοστό.

Ο νόμος του 2016 ορίζει ότι η οφειλή υπολογίζεται για 20 χρόνια πίσω, διαχωρίζοντας ωστόσο τα μέλη ΔΕΠ σε φυσικά πρόσωπα και μέλη εταιρειών, όπου στην πρώτη περίπτωση απαιτείται η καταβολή ολόκληρου του ποσού της οφειλής, ενώ στη δεύτερη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα περαίωσης.

Τα μέλη ΔΕΠ ζητούν να επεκταθεί η εν λόγω ρύθμιση και στα φυσικά πρόσωπα.

Σχετικό άρθρο συμπεριλήφθηκε δύο φορές σε προσχέδιο νόμου, αλλά και τις δύο φορές αποσύρθηκε προτού φθάσει στην ψήφιση. Ο τελευταίος νόμος του 2017 ορίζει ότι το ποσοστό είναι στο 7% επί του τζίρου.

«Τέτοιας μορφής παρακράτηση δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Η επιβολή οποιουδήποτε ποσοστού και μάλιστα επί των ακαθάριστων αποδοχών σε όσους Πανεπιστημιακούς δραστηριοποιούνται σε δικούς τους χώρους, εκτός ωραρίου Πανεπιστημίου, είναι αδιανόητη. Στην Οδοντιατρική, τα μέλη ΔΕΠ εργάζονται πυρετωδώς σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με απολαβές μόνο επί του προπτυχιακού, μη έχοντας εγείρει καμία άλλη αξίωση. Μόνο οι Κλινικές (σ.σ. οι ασθενείς σε αυτές πληρώνουν το 1/3 του ποσού που θα πλήρωναν σε έναν εξωτερικό οδοντίατρο) προσέφεραν στην Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ περίπου 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια. Το παρακρατηθέν ποσό από τον ΕΛΚΕ αποδίδεται αυτούσιο στην εκπαίδευση και τη μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος καθώς και του βοηθητικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, οι δύο Οδοντιατρικές Σχολές είναι οι μοναδικές που αυτοχρηματοδοτούν το σύνολο των λειτουργικών τους αναγκών - πλην της μισθοδοσίας των μόνιμων υπαλλήλων - με την κρατική χρηματοδότηση να είναι μηδενική από το 2015», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΔΣ των μελών ΔΕΠ της Οδοντιατρικής, Κώστας Κοζυράκης.
Ζητούν βιώσιμη λύση

Οι καθηγητές των δύο Σχολών ζητούν συνάντηση με το υπουργείο προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο θέμα των οφειλών παρελθόντων ετών στον ΕΛΚΕ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ποσά που έχουν ήδη φορολογηθεί.

Παράλληλα ζητούν την καταβολή της αμοιβής για τη διδασκαλία - κλινική και θεωρητική - στα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και την καταβολή της αμοιβής για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες από μέλη ΔΕΠ, την οποία μέχρι τώρα παραχωρούσαν στη Σχολή.

Το υπουργείο Παιδείας σε χθεσινή ανακοίνωση αποκαλεί τα οφειλόμενα από τους καθηγητές στον ΕΛΚΕ «οφειλές προς τις ΔΟΥ»:

«Το υπουργείο αδυνατεί να κατανοήσει τον περιορισμό της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιτίας μίας διαφωνίας περί του τρόπου φορολόγησης των εσόδων που προέρχονται από εξωπανεπιστημιακά οδοντιατρεία. Οπως όλοι οι επαγγελματίες και πολίτες, το ίδιο και οι διδάσκοντες στα Οδοντιατρικά Τμήματα, οφείλουν να είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ακόμη δε περισσότερο όταν συνάδελφοί τους ήταν συνεπέστατοι και δεν έχουν καμία οικονομική εκκρεμότητα», λέει, καλώντας παράλληλα τους διδάσκοντες να τερματίσουν την αποχή από τα μαθήματα.

Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη, τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου αλλά και οι απαιτούμενες

Κλινικές δεν πραγματοποιούνται, με την ψυχολογική πίεση να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Η Αννα, τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος, μας περιγράφει μία ασύλληπτη κατάσταση, όπου η ομάδα των επιβλεπόντων δεν επαρκεί για να συντονίσει τις Κλινικές, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να έχουν χάσει τον μπούσουλα με τον απαιτούμενο αριθμό που πρέπει να συμπληρώσουν προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους του χρόνου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τυχόν φέσια που αφήνουν οι ασθενείς στα νοσήλια.

«Αρκετές φορές ασθενείς φεύγουν χωρίς να πληρώσουν καθόλου ή αφήνοντας κάποιο χρέος. Μπορεί να είναι 10 ευρώ για ένα σφράγισμα, αλλά μπορεί να μιλάμε και για 200 ευρώ για μία προσθετική. Αυτά τα χρήματα καλούμαστε να τα πληρώσουμε οι ίδιοι, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πρακτική του χρόνου», μας λέει η Αννα.

Σε σχετικό ερώτημα που απευθύναμε στον κ. Κοζυράκη, δεν διέψευσε το γεγονός ότι οι φοιτητές πληρώνουν οι ίδιοι τα χρωστούμενα, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι ευθύνη των φοιτητών να συγκεντρώνουν τα χρήματα από τις εργασίες που κάνουν...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: