21.10.17

Καταλονία: η καταστροφική έλλειψη plan B...

Αποτέλεσμα εικόνας για Καταλονία η ανεξαρτησία
... και ο πυρομανής Ραχόι...
Aυτά παθαίνει όποιος στη πολιτική δεν έχει planB. Όχι εκείνο το ανύπαρκτο που ο κ. Βαρουφάκης ανακάλυψε κατόπιν εορτής, αλλά...
ένα πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο που να στηρίζεται στον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων και να περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες οι πολίτες να είναι έτοιμες να υποστηρίξουν. 

Ο πρόεδρος της Καταλονίας δεν διέθετε τίποτα από αυτά. Στην ίδια δεξιά πολιτική παράταξη με αυτήν του Ραχόι, χρησιμοποίησε το αίτημα της ανεξαρτησίας για να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα και να ξεχαστούν τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν και το δικό του στρατόπεδο. Καλώντας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου δεν είχε εξασφαλίσει τη παραμικρή διεθνή συμμαχία υπέρ της ανεξαρτησίας, ούτε είχε σχεδιάσει την απάντηση του στη περίπτωση που η μοναρχία της Μαδρίτης θα τηρούσε -όπως και έκανε- τη παραδοσιακή, αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα καταλανικά αιτήματα. 


Στέλνοντας την αστυνομία να ξυλοφορτώσει αθώους ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός Ραχόι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κάνει διεθνώς συμπαθή την ηγεσία της Καταλονίας. Αλλά ούτε οι αλλεπάλληλες γκάφες του Ισπανού πρωθυπουργού στάθηκαν αρκετές. Ακόμη και μετά τη διεθνή κατακραυγή, ο πρόεδρος Πουντζεμόντ βρήκε κλειστές όλες τις ευρωπαϊκές πόρτες για να ακολουθήσουν οι γνώριμες εικόνες: επιχειρήσεις να φεύγουν από τη Καταλονία, καταθέτες να παίρνουν τα χρήματα τους από τις καταλανικές τράπεζες για να τα μεταφέρουν στις διπλανές ισπανικές, το χρηματιστήριο να πέφτει, με τον Γιούνκερ να δηλώνει ότι αν η Καταλονία αποχωρήσει από την Ισπανία θα χρειαστεί να περιμένει στην ουρά, παρέα με την Αλβανία, για να μπει μετά από χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Στ. Κούλογλου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: