22.10.17

Ο... "πρόεδρος του Instagram"...

...φαβορί στις εκλογές στη Σλοβενία...

Στις κάλπες καλούνται οι Σλοβένοι, οι οποίοι ψηφίζουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα ρόλο μάλλον εθιμοτυπικό. Φαβορί για την εκλογή θεωρείται ο σοσιαλδημοκράτης απερχόμενος πρόεδρος και...
πρώην πρωθυπουργός Μπόρουτ Πάχορ, που αποκαλείται και «πρόεδρος του Instagram», λόγω της προεκλογικής καμπάνιας που έχει κάνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περίπου 1,7 εκατ. Σλοβένοι ψηφίζουν σήμερα και οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας (19.00 τοπική ώρα), όταν αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Σλοβενία έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2004.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πάχορ, που είχε εκλεγεί με άνετη πλειοψηφία το 2012 (67,2%), είναι πολύ πιθανό να επανεκλεγεί σήμερα, καθώς τα ποσοστά του κυμαίνονται από 50% έως και 55%, έναντι του κύριου αντιπάλου του, πρώην ηθοποιού Μάριαν Σάρετς που στις μετρήσεις για την πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστά κοντά στο 20%.

Ο Πάχορ υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έναν σχηματισμό του οποίου ηγείτο και ο οποίος από το 2014 είναι μέλος του συνασπισμού του κεντρώου πρωθυπουργού Μίρο Σέραρ.

Αν ο Πάχορ δεν λάβει ποσοστό άνω του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 12 Νοεμβρίου.

«Πρόεδρος του Instagram»

Ο 53χρονος Πάχορ, που στο παρελθόν είχε κάνει καριέρα ως μοντέλο, έχει καλλιεργήσει μέσω των κοινωνικών δικτύων μια εικόνα εγγύτητας με τους πολίτες, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι και πολλοί σχολιαστές να τον χαρακτηρίζουν λαϊκιστή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος καμαρώνει για τους περισσότερους από 40.000 ακόλουθους στο Instagram, όπου αναρτά συχνά προσωπικές φωτογραφίες.

Αποχή

Ο Πάχορ έχει προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους Σλοβένους να ψηφίσουν στις εκλογές, καθώς στις εκλογές του 2012 η συμμετοχή ήταν μικρότεροι του 50% των ψηφοφόρων. Για να το πετύχει διέσχισε πεζός περισσότερα από 700 χιλιόμετρα και επισκέφθηκε περίπου 280 περιοχές στη χώρα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: