21.10.17

«Ξορκίζουν» τα νέα μέτρα στο Μαξίμου...

Σε ρυθμούς αξιολόγησης μπαίνει και πάλι η κυβέρνηση...

Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που έρχεται για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θα...
πρέπει να βάλουν σε μια σειρά όλα τα ζητήματα γύρω από την γ΄ αξιολόγηση και την ίδια ώρα να έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε μικρή μερίδα στελεχών στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, που επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, τα δημοσιονομικά αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο. Τόσο ο προϋπολογισμός του 2017 όσο και της επόμενης χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για το αν θα επιβεβαιωθούν κατ’αρχάς οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων για κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2018.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να μπει σε ένα νέο μπρα ντε φερ με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με στόχο οι συζητήσεις να μην τραβήξουν σε μάκρος.

Όσον αφορά το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ως σύμμαχο τις πρόσφατες δεσμεύσεις από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ πως το Ταμείο δεν απαιτεί νέα μέτρα αν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2%, που έχει θέσει το ίδιο για το 2018.

Πέρα από το υπουργείο Οικονομικών που αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την πιθανότητα οι εταίροι να ζητήσουν να εφαρμοστούν νωρίτερα τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020.

«Στο εξωτερικό οι πάντες – κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις μας στις ΗΠΑ, και από τις συνομιλίες μας με την Κριστίν Λαγκάρντ, και από τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ – αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Ο στόχος μας είναι να γράψουμε το τέλος σε μα μαύρη περίοδο για την Ελλάδα. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ας ασχοληθούν με το να γράψουν σενάρια (αυτό)καταστροφής», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε σχέση με την υπερα​πόδοση του τρέχοντος έτους και εκεί τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες εξακολουθούν να τονίζουν πως σε περίπτωση υπεραπόδοσης, μέρος του ποσού πρέπει να δοθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα, σε συντάξεις που εκκρεμεί η έκδοσή τους ή στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που πρέπει να υπάρχει για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τη «χρυσή τομή» θα κληθεί να βρει η διαπραγματευτική ομάδα, καθώς στην Ηρώδου Αττικού δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθούν ανακόλουθοι των δηλώσεών τους για καταβολή του μερίσματος σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη από την Τετάρτη υπάρχει «πυρετός» προετοιμασιών και συσκέψεων ενόψει την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν στη Αθήνα μέχρι την Παρασκευή. Έντονες θα είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και από εβδομάδα με τον πρωθυπουργό να συντονίζει και να ενημερώνεται συνεχώς από την διαπραγματευτική ομάδα.

Στο επίκεντρο πέρα από τα δημοσιονομικά και το μέρισμα θα βρεθεί η υποδόση και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Από την οδό Νίκης τονίζουν πως θα είναι εντός των προθεσμιών και θα δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο επίσης τα εργασιακά, τα κοινωνικά επιδόματα, τα κόκκινα δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις με τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να κυριαρχούν.

Στο εσωτερικό πεδίο αντιμέτωπος με τα όργανα του κόμματος αναμένεται να έρθει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες με τον Νίκο Φίλη να δείχνει ήδη τα «δόντια του».

«Σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 εκατ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά», είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας δίνοντας το στίγμα όλων εκείνων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά από το χώρο των «53+», που έχουν δεύτερες σκέψεις για κάποιες από τις τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης...



newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: