21.10.17

Ου κλέψεις δολάρια σεισμοπαθών...

Σε ιερούς ναούς όλης της Λέσβου και όχι στη Βρίσα κατέληξε το ποσό των 150.000 δολαρίων που είχαν συγκεντρώσει οι...
ομογενείς από την Αυστραλία για τις ανάγκες των κατοίκων του κατεστραμμένου χωριού από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Παρά τη σαφέστατη θέληση των δωρητών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, που οργάνωσε και διενήργησε τον έρανο για να παραδώσει στη συνέχεια το παραπάνω ποσό στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, η τελευταία προέταξε τις δικές της ανάγκες έναντι του χωριού, μοιράζοντας το ποσό σε 23 εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής.

«Τα χρήματα αυτά έχουν διατεθεί ήδη σε πάνω από 20 ναούς που είχαν πληγεί από τον σεισμό» δήλωσαν λακωνικά στην «Εφ.Συν.» από το γραφείο του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, λύνοντας τη σιωπή τους αλλά και χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τους ναούς και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτούς.

Γεγονός ικανό να εγείρει αντιδράσεις, αφού, εκτός των άλλων, στη Βρίσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές δύο ναοί-μνημεία, με τον μικρότερο από αυτούς στο κέντρο του οικισμού να έχει υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Σοβαρότατες ζημιές, θυμίζουμε, έχει υποστεί και η κεντρική εκκλησία του χωριού, με το ιερό να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η εγκύκλιος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας 
Υψηλού κόστος μελέτες

Οι ζημιές υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ θα χρειαστούν εξειδικευμένες μελέτες εξίσου υψηλού κόστους, εγκεκριμένες φυσικά από το υπουργείο Πολιτισμού που έχει και τον κύριο λόγο σε αυτές.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες οι κάτοικοι του χωριού υπέβαλαν αίτημα προς την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης να φροντίσει για την τοποθέτηση ενός σκέπαστρου στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας στα Βατερά, που φιλοξενεί τις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις, έτσι ώστε να μεγαλώσει ο στεγασμένος χώρος ενόψει του χειμώνα, αλλά τους αρνήθηκαν εξαιτίας του κόστους των 6.000 ευρώ που είχαν προϋπολογίσει!

Οι ίδιοι που είχαν αναφερθεί στο θέμα του εράνου από τις 26 Σεπτεμβρίου με συνεχείς επιστολές και οχλήσεις προς τη Μητρόπολη Λέσβου, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση, ήδη έχουν απευθυνθεί με επιστολή τους και προς την Ιερά Σύνοδο, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση του τοπικού ιεράρχη, μητροπολίτη Ιακώβου.

Αντιδράσεις όμως αναμένονται και από την Αυστραλία, καθώς οι πληροφορίες από εκεί λένε ότι οι διοργανωτές του εράνου εξετάζουν την πιθανότητα να ζητήσουν πίσω τα χρήματα που δώρισαν, αφού δεν πήγαν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Βρίσας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: