31.10.17

Ισπανική... υποχώρηση...

«Ισπανική υποχώρηση» σήμανε χθες ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα, που παρουσιάστηκε στο...
ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο είχε κληθεί, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης Βιγκέρα, στη συνάντηση που είχε στη Βασιλίσσης Σοφίας με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, εμφανίστηκε απολογητικός, ενώ φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο, ο οποίος, κατά τον ίδιο, δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του.

Στην εφημερίδα είχε δημοσιευτεί συνέντευξή του στην οποία ισχυριζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σαφή θέση για τη διατήρηση της ενότητας της Ισπανίας, επαινώντας, σε αντιπαράθεση, τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ενόχλησή της για τις δηλώσεις Βιγκέρα και την προσπάθεια να καλλιεργήσει την εικόνα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και την κυβέρνηση εκφράζει και η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κύκλοι της Προεδρίας αναφέρουν κατηγορηματικά ότι η δήλωση του Προέδρου για το θέμα της Καταλονίας έγινε σε συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου.
Γαλάζιες κατηγορίες

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να καλύψει τις εσωτερικές της αντιφάσεις προκαλεί αδικαιολόγητο διπλωματικό επεισόδιο με τη φίλη Ισπανία».

Ομως, πέρα από τους αδελφικούς δεσμούς που διατηρεί η Ν.Δ. με το συντηρητικό κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η τουλάχιστον άκομψη και σίγουρα εκτός διπλωματικής πρακτικής ανάμιξη του Ισπανού πρέσβη στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, με την επίδειξη εμφανούς προτίμησης στον αρχηγό της Ν.Δ.

Πάντως, φίλη και σύμμαχος η Ισπανία, αλλά ορισμένες θέσεις της σχετικά με τα εθνικά μας θέματα, και ιδίως το Αιγαίο, δεν είναι πάντα τόσο φιλικές ούτε και συμμαχικές. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτική πηγή, η Μαδρίτη υιοθέτησε προσφάτως άκριτα τις τουρκικές θέσεις σχετικά με ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε επισήμως στη Μαδρίτη, γιατί το Ινστιτούτο Υδατογραφίας του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού υιοθέτησε έμμεσα την τουρκική θέση για τη νήσο Ζουράφα ότι δήθεν δεν αποτελεί αναγνωρισμένη νήσο και αναπαρήγαγε τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο ελληνικό νησί, που δεν αμφισβητείται από την Αγκυρα, στερείται χωρικών υδάτων! Η Ζουράφα έχει όμως καταγραφεί ως νήσος σε χάρτες ήδη από τον 19ο αιώνα και σε αναγνωρισμένες διεθνώς δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών εγγράφων.

Είναι δε απορίας άξιο πώς η Ισπανία υιοθέτησε άκριτα την παράτυπη τουρκική αγγελία, ιδίως όταν η ίδια η Ισπανία αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα με τα Κανάρια Νησιά και το Μαρόκο, για να μην αναφέρουμε το Γιβραλτάρ...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: