22.10.17

Συνεχείς διαμαρτυρίες προσφύγων για τον απεγκλωβισμό τους...

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη, καθώς η αφόρητη κατάσταση στη Μόρια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού, αφού...
χθες Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτέρευσαν στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης.

Εκεί παραμένουν πάνω από 100 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία καταγγέλλοντας την έλλειψη ασφάλειας, την καθυστέρηση που παρατηρείται στα αιτήματα ασύλου των Αφγανών σε σχέση με αυτά των Σύρων και ζητώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περίπου 20 οικογένειες, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία, προτάθηκε το πρωί να μεταφερθούν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που μπορεί να δεχτεί έναν αριθμό ατόμων, αλλά αρνήθηκαν.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 55χρονου Κούρδου, πατέρα δύο παιδιών, μετά από καρδιακό επεισόδιο. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, που έγιναν αφορμή για να ξεκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων.

Ομάδα Αφγανών παρέμεινε μέχρι τα ξημέρωμα του Σαββάτου έξω από τη Μόρια με κυρίαρχο αίτημα την ασφάλεια. Το βράδυ της ίδια μέρας περίπου 150 άτομα πραγματοποίησαν πορεία από τον καταυλισμό στο κέντρο της Μυτιλήνης, η οποία εξελίχθηκε ειρηνικά.

Ωστόσο, διακόπηκε κάποια στιγμή από αστυνομικές δυνάμεις με κλούβα των ΜΑΤ, που τελικά αποσύρθηκαν, και έτσι τελικά 100 πρόσφυγες κατάφεραν να φτάσουν στην πλατεία Σαπφούς, όπου παραμένουν.







































Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι στο στρατόπεδο της Μόριας ζουν σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης, με ελλείψεις σε βασικά είδη, μέσα σε σκηνές, αντίσκηνα και παραπήγματα, που γεμίζουν κάθε ελεύθερο χώρο μέσα στο κέντρο και απλώνονται έξω από την περίφραξη. 

Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, βρίσκονται πάνω από 5.500, από τα οποία 1.000 είναι παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται πρωτοβουλία του αρμόδιο υπουργείου για αποσυμφόρηση των νησιών. 

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών της πρώην ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου και εκεί ο υπερπληθυσμός προκαλεί προβλήματα. Μάλιστα, υπάρχουν πρόσφυγες που μένουν ακόμα και στην ύπαιθρο χωρίς σκηνές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσοι έφτασαν τελευταία, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, έμειναν το βράδυ στο λιμάνι.

Πολύ μεγάλο ποσοστό είναι οι πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ανήλικοι, γυναίκες με παιδιά, έγκυες, άτομα με αναπηρία, θύματα βασανιστηρίων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά σε καθεστώς γεωγραφικού περιορισμού, κατά παράβαση της προβλεπόμενης διαδικασίας, ενώ και από τις νέες, σχετικά αυξημένες αφίξεις, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ευάλωτοι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα.

Πριν λίγες μέρες, περισσότερες από 40 συλλογικότητες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα ξεκίνησαν εκστρατεία στο διαδίκτυο με τίτλο «Ανοίξτε τα νησιά - Οχι άλλοι νεκροί από το κρύο», καλώντας τις τοπικές και κρατικές αρχές να προχωρήσουν επειγόντως στον απεγκλωβισμό των προσφύγων, όπως επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να ανοίξουν τα σύνορα για να δεχτούν πρόσφυγες.

Τέλος, γι' αύριο είναι προγραμματισμένη στη Σάμο μία συγκέντρωση οργάνωσης της ομάδας «SOS Samos», γνωστή για τις ακραίες ξενοφοβικές θέσεις της. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: