21.10.17

«Να υπερψηφίσει η Ν.Δ. τα μέτρα διανομής του υπερπλεονάσματος»...

Νίκος Παππάς
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς», λέει ο Νίκος Παππάς για τη διανομή του πλεονάσματος προς τους αδυνάμους και κάλεσε τη Ν.Δ. φέτος να υπερψηφίσει αυτά τα μέτρα, «παραδεχόμενη ότι...
τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν καλύτερα και είμαστε σε θέση να μοιράσουμε το πλεόνασμα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Ειδικότερα, μιλώντας στην πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ και σχολιάζοντας την επόμενη μέρα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι η κάθε πλευρά αποζητά συμφωνία αμοιβαίου οφέλους, κάτι που οι εδώ πολιτικές δυνάμεις τείνουν να ξεχνούν.

«Η Ελλάδα, πέρα από επενδύσεις, κέρδισε και στο επίπεδο των εντυπώσεων και η εντύπωση παράγει απτά αποτελέσματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον ως παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο δεν το κατείχε το 2015.

Για την αγορά των μαχητικών F16, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτήρισε ανεύθυνες τις πρώτες αντιδράσεις για το ύψος των χρημάτων, καθώς η δήλωση Τραμπ για 2,4 αφορούσε δολάρια. Σημείωσε ότι το ποσό θα μοιραστεί μέσα στον χρόνο προκειμένου να μη δημιουργήσει προβλήματα και ανέφερε ότι δεν άκουσε κάποιο κόμμα να λέει ότι η αναβάθμιση του στόλου των F16 δεν είναι επιβεβλημένη.


Για την κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Ν. Παππάς είπε ότι στην Ιστορία δεν υπήρξε αριστερή προοδευτική κυβέρνηση που να απέκλεισε χώρες στις οποίες ηγούνταν δεξιές κυβερνήσεις από τον διάλογο, χαρακτηρίζοντας παίκτη ασφάλειας τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Χαρακτήρισε «αστείες» τις κατηγορίες περί «παράδοσης» του Αλ. Τσίπρα, καθώς ήταν κάτι το οποίο έχει ακουστεί και σε προηγούμενα ταξίδια του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι το λένε αυτό δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

«Πρέπει να φύγουμε από αυτό το δίπολο του ψυχροπολεμικού κλίματος» πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με την ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Αλ. Τσίπρα σχετικά με δήλωσή του για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ν. Παππάς θύμισε παλιότερες δηλώσεις αντίπαλων πολιτικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (όπως την ευχή Σόιμπλε να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ) ως λογικές υπό το πρίσμα των ακροατηρίων τους.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για την Τουρκία, ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία», αποφεύγοντας κλιμάκωση εντάσεων.

«Η Ελλάδα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε έναν πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο στην περιοχή, και αν σταθεροποιηθεί και η περιοχή της Β. Αφρικής, η χώρα μπορεί να παίξει έναν πολύ κομβικό ρόλο» τόνισε.

Απαντώντας για τη συμφωνία για τη Σούδα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι η συμφωνία είναι εν ισχύ, ενώ αν προκύψει κάτι άλλο (επέκταση χρονικών ορίων κ.λπ.) θα ενημερωθεί άμεσα η ελληνική πλευρά.

«Η προοπτική επενδύσεων από τις ΗΠΑ έχει πλέον ανοίξει και τα αποτελέσματα σύντομα θα φανούν» είπε ο Ν. Παππάς τονίζοντας ότι το χειροπιαστό του πράγματος θα αποτυπωθεί και στην επόμενη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Να μη βιάζονται και εκτίθενται, σημείωσε χαρακτηριστικά προς τη Ν.Δ. ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

«Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση, χωρίς φυσικά τη λήψη νέων υφεσιακών μέτρων» δήλωσε για τη στάση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν ζήτησε νέα μέτρα και εμείς δεν θέλουμε καθυστερήσεις, συνέχισε σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα μείνουν έτσι προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Το ζήτημα όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ινστιτούτο Brookings, σημείωσε ο Ν. Παππάς, δεν είναι αν θα φύγει ή μείνει το ΔΝΤ, αλλά η ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων χωρίς καθυστερήσεις, προσθέτοντας ότι έχει παγιωθεί το κλίμα πορείας προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχολιάζοντας την έλευση των θεσμών από Δευτέρα στη χώρα, είπε ότι απομένουν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα, υπογραμμίζοντας το κλίμα τρόμου που για άλλη μία φορά προσπάθησε να φέρει το μιντιακό τοπίο. Ο κόσμος έχει πλέον γνώση, σχολίασε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, άλλοι προσπαθούν να κάνουν την «τρίχα τριχιά». Ως κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας ώστε να βγει η χώρα δυναμικά στο 2018.

Για την Κεντροαριστερά σχολίασε ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να στηρίζει πολιτικές που ανακουφίζουν την κοινωνία ή έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα, χωρίς διλήμματα συνεργασιών», τόνισε ο Ν. Παππάς, απαντώντας στην ερώτηση συνεργασία με Κεντροαριστερά ή ΑΝ.ΕΛΛ., «άλλοι θα πρέπει να έχουν ερωτήματα και διλήμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: