21.9.17

Χαρίτσης: Χρέος απέναντι στους πολίτες...

...να διασφαλίσουμε βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη...

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα, ανέφερε ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης.

Η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης:

Φίλες και φίλοι, η συζήτηση που κάνουμε αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της χώρας. Μέχρι τώρα ο δημόσιος διάλογος μονοπωλούνταν από τα ζητήματα των μνημονίων, των δημοσιονομικών στόχων, του χρέους. Κατανοητό φυσικά, με βάση την κατάσταση εξαίρεσης που αντιμετωπίζουμε από το 2010.

Αυτή η συζήτηση όμως δεν μας πάει παρακάτω. Τώρα είναι ανάγκη να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να συζητήσουμε τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές εκείνες που θα οχυρώσουν την οικονομία και την κοινωνία. Που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν και αυτές των προηγούμενων ετών, που τόσο δοκίμασαν την οικονομία.  Και αυτό εδώ το συνέδριο είναι το καλύτερο βήμα για να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση.

Τη συζήτηση αυτή την ανοίγουμε με καλούς οιωνούς. Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη.

Η οικονομία ανακάμπτει

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα.


Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ και το πρώτο τρίμηνο είχε καταγράψει αύξηση κατά 0,4%.

· Τον Ιούλιο ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατέγραψε αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016. Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 2,8% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τη Makrit, η μεταποίηση κατέγραψε το Ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

· Το α’ επτάμηνο 2017 οι εξαγωγές αγαθών σημειώνουν ετήσια αύξηση 18% φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και με τις βιομηχανικές εξαγωγές να ηγούνται. Η μεταβολή στην ποιότητα των εξαγωγών διαφαίνεται από την αλλαγή στη σύνθεση του συνόλου των εξαγωγών, με τις εξαγωγές αγαθών που αποτελούσαν το 43% του συνόλου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το 2008 να φθάνουν το 55,5% τη διετία 2016-2017. Το ποσοστό των εξαγωγών από 21% του ΑΕΠ το 2006 βρίσκεται τώρα στο 31%.

· Την ίδια στιγμή έχουμε μία θεαματική αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το πρώτο τετράμηνο του 2017 άγγιξαν τα 1, 4 δις. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ήταν κάτω από 400 εκ. ευρώ. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

·  Ο τουρισμός φέτος θα σπάσει νέο ρεκόρ με 30 εκ. τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα. Ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι...


Για να διαβάσετε την συνέχεια από left.gr πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: