22.9.17

Η ρύπανση δεν ήρθε από το πουθενά...

Αλιμος ρύπανσηΕβλεπα χθες στην «Εφ.Συν.» τη φωτογραφία από την πλαζ του Αλίμου: Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τους...
προσκεκλημένους του Ολλανδούς εμπειρογνώμονες, τις κάμερες κ.λπ. σε κίνηση και ο πέρα βρέχει λουόμενος να λιάζει την μπρούμυτη αδιαφορία του, γυρίζοντας στον δήμαρχο και τη συνοδεία του την (ηλιοκαμένη) πλάτη του. Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι. Δύσκολα τα πράγματα, γιατί ο παρών χώρος προσφέρεται για 265 (λέξεις) και ήδη έχουν φαγωθεί οι 87.

Δεν τα βρήκαν, εκ πρώτης όψεως, άσχημα τα πράγματα οι Ολλανδοί (ήδη παρέδωσαν αναφορά και προτάσεις στον υπουργό Ναυτιλίας). Συνεχάρησαν μάλιστα –ορθότατα πιστεύω– εργαζόμενους και εθελοντές για το έργο καθαρισμού. Βρήκαν μόνο κάποια μείον στον ειδικό εξοπλισμό· υπάρχει, αλλά δεν τον έχουμε. Αλλωστε, αν τον είχαμε, ίσως ήμασταν άλλη χώρα. Μια χώρα π.χ. με 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Ενώ εμείς, μόλις πλησιάζουμε τα 15.000 χιλιόμετρα! Πλάκα έχουμε. Δεν χωράμε στο καλάθι και περισσεύουμε στο κοφίνι.

Αμφιβάλλω αν ήξεραν οι ημέτεροι (αρμόδιοι) πως υπάρχει εξοπλισμός (ραντάρ) που εντοπίζει «κρυμμένο» πετρέλαιο ακόμα και νυχτιάτικα. Εδώ, προχθές διακόπηκε η απάντληση μαζούτ από το ναυάγιο (τρέχα γύρευε τι ναυάγιο!) του «Αγία Ζώνη ΙΙ», γιατί το απαντλητικό δεξαμενόπλοιο, 42 χρόνων, ζωή να ’χει, αποχώρησε λόγω λήξης ισχύος των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, και ήταν, χθες, να πάρει τη δουλειά άλλο πλοίο, άγνωστης (έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές) ηλικίας και ταυτότητας.

Τώρα, γιατί δεν κλήθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, που συζήτησε το θέμα, οι δήμαρχοι των περιοχών που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα, αν θέλουν (οι βουλευτές) απαντούν στη διαμαρτυρία των δημάρχων. Αν δεν θέλουν… σαν δεν ντρεπόμαστε!

 Πέτρος Μανταίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: