21.9.17

Στο δρόμο των κινητοποιήσεων οι Καταλανοί...

Οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καλούν τους πολίτες να ξεκινήσουν συνεχόμενες διαμαρτυρίες στους δρόμους ενάντια στις ισπανικές αρχές και...
τις ενέργειες της κυβέρνησης Ραχόι που έχουν προκαλέσει μεγάλη ένταση.

Το κάλεσμα του ANC ήρθε μετά τις επιθετικές ενέργειες της κεντρικής κυβέρνησης με τις συλλήψεις υψηλόβαθμων Καταλανών αξιωματούχων, τις κατασχέσεις εκλογικού υλικού και την οικονομική πίεση προς την περιοχή.

Η ANC ζήτησε από τον κόσμο να συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κεντρικού δικαστηρίου της Βαρκελώνης και να φέρει και σκηνές εάν χρειαστεί.

(Alvaro Barrientos)
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Αντρια Αλσίνα ανέφερε ότι θα μείνουν εκεί «μέχρι να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι».

Την Τετάρτη η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που αρκετοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την ισπανική Εθνοφυλακή, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d' Esquadra για να προστατευθούν τα μέλη της Εθνοφυλακής.

(AP Photo/Emilio Morenatti)
Διάλογος, αλλά χωρίς δημοψήφισμα

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η El Pais, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές προτείνουν στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας να ξεκινήσει ο διάλογος μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Βέβαια, προϋπόθεση για αυτό είναι να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 1η Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Μέντες ντε Βίγκο, δήλωσε ότι θεωρεί πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή οι επιχειρήσεις των αρχών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους διοργανωτές.

Η πρόταση του PSOE είναι να ξεκινήσουν οι διεργασίες για αλλαγές στο μοντέλο της αυτονομίας μέσω μίας επιτροπής και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για διάλογο.

Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές σημείωναν στην El Pais ότι από τη στιγμή που η ένταση έφθασε σε τέτοια επίπεδα είναι αναπόφευκτο να ξεκινήσουν συζητήσεις για την αυτόνομη κατάσταση της Καταλονίας.

«Μόλις εγκαταλείψουν τα σχέδια περί ανεξαρτησίας μπορούμε να μιλήσουμε» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίνος συμπλρώνοντας ότι «Η Καταλονία έχει ήδη μία μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε για την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος και άλλα θέματα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: