23.8.17

Τρεις στη φυλακή, ένας ελεύθερος υπό όρους στη Βαρκελώνη...

Αστυνομία στο ΡιπόλΤρεις από τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Καταλονία παραμένουν φυλακισμένοι, ενώ ο τέταρτος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι καταθέσεις στο...
δικαστήριο επιβεβαίωσαν πολλές από τις έως τώρα πληροφορίες που είχαν οι ισπανικές αρχές σχετικά με τον τρόπο που έδρασε η 12μελής ομάδα. Επίσης, όπως αποκαλύφθηκε, οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης εκτός από το σπίτι στο Αλκανάρ, διατηρούσαν και δεύτερη κατοικία ως επιχειρησιακή βάση, στο Ριουντεκάνες της Ταραγόνα.

Η απόφαση του δικαστή

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις ισπανικές δικαστικές αρχές, παραμένουν κρατούμενοι ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, 21 ετών, ο Ντρις Ουκαμπίρ, 27 ετών, και ο Σαλ Ελ Καμπίρ.

Ο τελευταίος παραμένει κρατούμενος για τις επόμενες 72 ώρες, διότι ο δικαστής δεν έχει εξετάσει προς το παρόν την περίπτωσή του.

Τέλος, ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Μοχάμεντ Αάλα, ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς.

Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου κατηγορεί τον Ουκαμπίρ για τα εγκλήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δολοφονίας και πρόκληση τραυματισμών.

Ο Χούλι Τζεμλάλ βαρύνεται με τα παραπάνω εγκλήματα, αλλά και για την κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Αάλα, καθώς σύμφωνα με τον δικαστή «οι ενδείξεις δεν είναι αρκετά ισχυρές ότι υπήρξε μέλος του τρομοκρατικού πυρήνα». Παρ' όλα αυτά, του αφαιρέθηκε το διαβατήριο και θα παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα.

Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη
Σύμφωνα με τον δικαστή, μπορεί ο Μοχάμεντ να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος, αλλά «όλα τα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ίδιου ήταν ο αδελφός του Γιουσέ Αάλα», πρόσπωπου που οι αρχές πιστεύουν ότι σκοτώθηκε στο Αλκανάρ.

Ο Σαλχ Ελ Κάριμπ, 34 ετών, ο τέταρτος κρατούμενος που έχει παραδεχθεί ότι υπήρξε υπαρχηγός του πυρήνα του Ριπόλ και στο κατάστημά του σύχναζαν τα μέλη του πυρήνα, παραμένει προφυλακισμένος διότι ο δικαστής Αντρέου θέλει να εξετάσει τα καινούργια στοιχεία που έχει στη διάθεσή του πριν αποφασίσει για την τύχη του. Άλλωστε μέχρι στιγμής τα μόνα στοχεία που υπάρχουν εις βάρος του είναι ότι λειτούργησε ως μεσάζων για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων ένα για τον ιμάμη Ελ Σατί και ένα για τον Ντρις Ουκαμπίρ, ώστε το τελευταίος να ταξιδέψει στο Μαρόκο.

Κι άλλη επιχειρησιακή βάση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από το δικαστήριο, οι ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι σχεδίαζαν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με βόμβες σε μεγάλα μνημεία της Βαρκελώνης και ότι η έκρηξη του Αλκανάρ τους ανάγκασαν να προχωρήσουν στο σχέδιο Β, δηλαδή τις επιθέσεις με τα φορτηγάκια.

Μάλιστα, ο δικαστής αποκάλυψε ότι βάσει των καταθέσεων αλλά και τον αστυνομικών ερευνών, ο πυρήνας διέθετε ακόμη ένα σπίτι ως επιχειρησιακή βάση, μια αγροικία στο Ριουντεκάνες της Ταραγόνα. Εκεί, βρέθηκαν η άδεια οδήγησης του Μοχάμεντ Χιτσάμι, που σκοτώθηκε στην Καμπρίλς, το διαβατήριο του Γιούνες Αμπουγιακούμπ, αποδείξεις αγοράς μεγάλης ποσότητας ακετόνης -ίσως και 500 λίτρα- και μαξιλαροθήκες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα προορίζονταν για να τοποθετηθούν εντός τους οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πριν από τις επιθέσεις.

Αστυνομία στο ΡιπόλΣτο μεταξύ έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες και για τα ευρήματα της αστυνομίας στο Αλκανάρ, όπου σκοτώθηκε ο ιμάμης Ελ Σατί.

Στα ερείπια του σπιτιού εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων «μεγάλη ποσότητα φιαλών αερίου» και «μεγάλη ποσότητα καρφιών τα οποία θα χρησιμοποιούνταν ως βλήματα αλλά και πυροκροτητές».

Επίσης βρέθηκε ένα έγγραφο μέσα σε ένα πράσινο βιβλίο που περιείχε τις φράσεις: «Στο όνομα του Αλλάχ (…) Σύντομη επιστολή των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους στην γη της αλ Ανταλούς (όνομα της Ισπανία όταν βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία) προς τους Σταυροφόρους, τους μισητούς, τους αμαρτωλούς…».

Δύο συλλήψεις στο Μαρόκο

Στο μεταξύ οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει δύο ανθρώπους οι οποίοι πιθανώς σχετίζονται με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Πρόκειται για έναν 28χρονο άνδρας, που συνελήφθη στη Νάντορ κοντά στη Μελίγια.

Ο συλληφθείς είχε ζήσει επί 12 χρόνια στη Βαρκελώνη και φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τα μαροκινά ΜΜΕ, σχεδίαζε επίθεση εναντίον της ισπανικής πρεσβείας στο Ραμπάτ. Αν και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα με τον πυρήνα των τρομοκρατών στην Καταλονία, μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook στο οποίο εξέφραζε την ικανοποίησή του.

Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Ούτζα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Ο άνδρας αυτός διέμενε στο Ρίπολ, τη μικρή πόλη της νότιας Ισπανίας όπου ζούσαν πολλά από τα μέλη του πυρήνα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: