23.8.17

Ακραία πολιτικά φαινόμενα...

Τάσος Παππάς

Στο ΠΑΣΟΚ ακόμη προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες που οδήγησαν το κόμμα τους από πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου σε...
ρόλο κομπάρσου μέσα σε τρία χρόνια.

Κάτι φταίει γι’ αυτή τη μεγάλη ανατροπή.

Μία εκδοχή κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξή της στη «Realnews» (20-8-2017): «Η “διαστολή” του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 ήταν ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο το οποίο στηρίχτηκε στο λαθρεμπόριο της απάτης, με δόσεις αυταπάτης».

◼ Επισήμανση πρώτη: Πράγματι, η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 36% ήταν ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο.

Μέσα σε λίγα χρόνια ένα λιλιπούτειο κόμμα (στην πραγματικότητα επρόκειτο για συνομοσπονδία φραξιών) καταγγελίας και διαμαρτυρίας εκτοξεύτηκε από την ερασιτεχνική κατηγορία στην επαγγελματική και πήρε το πρωτάθλημα (για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους).

Εκανε μεταγραφές υψηλού επιπέδου; Οχι. Με το ίδιο πολιτικό προσωπικό πορεύτηκε. Απλώς οι αντίπαλοί του έκαναν μοιραία λάθη, η ηγεσία του εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, μίλησε πρώτη φορά για την προοπτική διακυβέρνησης (μέχρι τότε η ριζοσπαστική Αριστερά βολευόταν με τον ακτιβισμό και τις αναλύσεις επί παντός επιστητού) και βρέθηκε εκεί που βρέθηκε, ανέλπιστα για τα περισσότερα στελέχη του.

Μερικά μάλιστα, κυρίως αυτά που είχαν σημείο αναφοράς τις παραδοσιακές αντιλήψεις της ιστορικής Αριστεράς για το θέμα της διακυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης, ήταν πολύ επιφυλακτικά: «Μήπως βιαζόμαστε; Μήπως πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να τελειώσουν τη βρόμικη δουλειά;».

Εγινε ο χώρος φιλοξενίας των θυμωμένων οπαδών της σοσιαλδημοκρατίας, η ηγεσία της οποίας ούτε που κατάλαβε τι είχε διαπράξει και απέδωσε τη συντριβή στην ακατάσχετη δημαγωγία και στον επιθετικό λαϊκισμό του Τσίπρα.

◼ Επισήμανση δεύτερη: Το ακραίο αυτό πολιτικό φαινόμενο δεν συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ακραίο πολιτικό φαινόμενο ήταν και το ΠΑΣΟΚ: από το 13% του 1974, στο 24% του 1977 και στο 48% του 1981. Μέσα σε επτά χρόνια το κόμμα-νάνος έγινε γίγαντας. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι ανάλογο στην Ευρώπη.

◼ Επισήμανση τρίτη: «Λαθρεμπόριο απάτης με δόσεις αυταπάτης», λέει η κ. Γεννηματά.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κατηγορούν άλλους για λαθρεμπόριο και αυταπάτες.

Ας ρίξουν μια ματιά στην ιδρυτική πράξη, στα γενέθλια κείμενα, στις διακηρύξεις, στις υποσχέσεις που έδωσαν, στις προσδοκίες που καλλιέργησαν, στα συμβόλαια που υπέγραψαν με τον ελληνικό λαό τη δεκαετία του ‘70 και μέχρι τον εκλογικό θρίαμβο του 1981 κι ας κάνουν τη σύγκριση με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους.

Και του ΠΑΣΟΚ οι αυταπάτες, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, ήταν τεράστιες. Ηταν όμως αυταπάτες (συγγνωστό λάθος) ή έχουμε να κάνουμε και στις δύο περιπτώσεις με συνειδητή εξαπάτηση;

◼ Το ερώτημα τώρα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ και θα έχει την τύχη του. Ας περιμένουμε. Η Ιστορία πάντως, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, μπορεί να επαναληφθεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: