22.8.17

Κούλογλου: «Από ΝΔ έχουμε Νέα Αδωνιάδα»...

http://avgi.gr/documents/10179/0/%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9B%CE%9F%CE%A5+1.jpg/82a810a9-04b1-4837-90d5-69c349b92dae?t=1445548550994&imageThumbnail=3«Τουλάχιστον ανιστόρητη» χαρακτήρισε την εξίσωση του κομουνισμού με τον ναζισμό ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με...
αφορμή την αντικομουνιστική «εκστρατεία» της Νέας Δημοκρατίας. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι δυνατόν να ταυτίσουμε τους συνεργάτες των ναζί στον πόλεμο με τους κομουνιστές που ήταν η ραχοκοκαλιά της αντίστασης;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως στην βόρεια Ευρώπη και ιδίως στις χώρες της Βαλτικής, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ωραιοποίησης του ναζισμού μέσω της ταύτισης με τον κομουνισμό. «Στις Βαλτικές, μάλιστα, το κάνουν πολύ ανοιχτά, με εκδηλώσεις υπέρ των ναζί. Στην Ελλάδα, βέβαια, λόγω και της αντιφασιστικής παράδοσης που υπάρχει και των δεινών που υπέστη η χώρα από τον ναζισμό, όπως και του μεταπολιτευτικού πολιτικού κλίματος, που είχε αποβάλλει τον αντικομουνισμό - είχαμε καταλάβει ότι ο αντικομουνισμός οδήγησε τελικά στη δικτατορία - δεν είχαμε τόσο ακραία φαινόμενα». Η σημερινή στάση της ΝΔ προκαλεί εντύπωση καθώς «τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα έχοντας αποστασιοποιηθεί τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης από αυτές τις προσπάθειες ταύτισης ναζισμού-κομουνισμου».

Όπως επεσήμανε, δε, ο κ. Κούλογλου, προκαλεί μεγαλύτερη ακόμη εντύπωση ότι στελέχη που διατηρούσαν μια δημοκρατικότερη στάση τα προηγούμενα χρόνια, όπως η κα Γιαννάκου, συντάχθηκαν πίσω από αυτή την «εκστρατεία». «Φαίνεται πως, καθώς ο κ. Μητσοτάκης άγεται και φέρεται από τον Άδωνι και τον Βορίδη - η ΝΔ πλέον είναι Νέα Αδωνιάδα ή Νέα Βοριάδα. Τους έχει επηρεάσει τόσο πολύ το σύνδρομο στέρησης από την εξουσία που προσπαθούν να χτυπήσουν την κυβέρνηση με όλα τα μέσα. Αυτό που εκπλήσσει είναι πως πριν μερικούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει άνοιγμα στο ΚΚΕ. Κάλεσε τον Κουτσούμπα για να του δώσει τα αρχεία του πατέρα του, είπε ότι συνέβαλε σημαντικά στο να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη και τα λοιπά. Αυτά δεν ισχύουν και πολύ, αλλά σε κάθε περίπτωση έκανε μια προσπάθεια ανοίγματος προς το ΚΚΕ. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω τώρα είναι από που περιμένουν να αλιεύσουν ψήφους. Μάλλον από τη Χρυσή Αυγή, αν ξέρουν πια τι κάνουν - γιατί έχω αρχίσει να αμφιβάλω για αυτό».

Σχολίασε δε, ότι την «γραμμή» έδωσε ο Θέμος Αναστασιάδης μέσω του Πρώτου Θέματος για να μπει στο παιχνίδι η ΝΔ με ανακοίνωση της ώρες αργότερα. Τέλος, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο για την ευρωπαϊκή οικονομία και για το αν εκτιμά ότι θα ανοίξει ο διάλογος για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά τις γερμανικές εκλογές, είπε πως «κανονικά θα έπρεπε. Όμως δεν ξέρω εάν θα θελήσει η κυρία Μέρκελ, που λογικά θα επανεκλεγεί για τέταρτη φορά, και η Γερμανία να την ανοίξουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, είχε δηλώσει ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα απειλούν την σταθερότητα της Ευρώπης. Σχολιάζοντας σχετικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, είπε πως η «ευρωζώνη με το τρέχον μοντέλο δεν είναι βιώσιμη. Για αυτό, μάλιστα δεν φταίει το ελληνικό έλλειμμα, αλλά πιο σημαντικά προβλήματα, όπως η Ιταλία, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Γερμανία, που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια εξισορρόπησης, ενώ δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα ή κωλυσιεργεί επί άλλων - όπως για παράδειγμα η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες έχοντας ένα εμπορικό πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που επιτρέπουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ανέλυσε ο κ. Κούλογλου, όμως, «μέχρι τώρα αυτή η υπεροχή της Γερμανίας έχει βοηθήσει την εκάστοτε κυβέρνηση, εν προκειμένω τη Μέρκελ, να επανεκλέγεται. Οι Γερμανοί, όντας σε καλύτερη θέση, ψηφίζουν τον ηγέτη που τους έχει φέρει σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι όλοι οι υπόλοιποι στην Ευρώπη. Έτσι έχουμε ένα φαύλο κύκλο: Η Μέρκελ και οι συντηρητικοί επανεκλέγονται σε βάρος των υπόλοιπων χωρών και συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Υπάρχει μια τελευταία ελπίδα ότι η Μέρκελ μάλλον δεν θα διεκδικήσει και πέμπτη θητεία θα θελήσει να αποκαταστήσει κάποια πράγματα και να ασχοληθεί με την σταθερότητα της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει να γίνουν κάποιες κινήσεις εξισορρόπησης και να μοιραστούν τα κέρδη που τώρα καρπώνεται μονομερώς από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Διαφορετικά θα έχουμε νέα κρίση»...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: