31.8.17

Τουλάχιστον 33 οι νεκροί στο Τέξας από την καταιγίδα Χάρβεϊ...

Τουλάχιστον 33 οι νεκροί στο Τέξας από την καταιγίδα ΧάρβεϊΠρος τη Λουιζιάνα κατευθύνεται η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 33 νεκρούς και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, ενώ...
προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές που θα χρειαστεί χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν.

Χθες το βράδυ το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική ύφεση, ωστόσο προειδοποίησε ότι «οι καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες θα συνεχιστούν μέσα και γύρω από το Χιούστον, το Μπομόν/ Πορτ Άρθουρ προς τα ανατολικά ως τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα ολόκληρη την εβδομάδα»

Ο θάνατος δέκα ανθρώπων σε διάφορες κομητείες του νοτιοανατολικού Τέξας έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ 23 ακόμη θάνατοι «πιθανόν συνδέονται με τον Χάρβεϊ», ανακοίνωσε η ιατροδικαστική υπηρεσία του Χάρις, της κομητείας στην οποία ανήκει το Χιούστον.

Οι ΗΠΑ συγκλονίστηκαν μετά τον εντοπισμό έξι μελών της ίδιας οικογένειας, που αγνοούνταν από την Κυριακή, νεκρά στο φορτηγάκι τους. Μεταξύ των νεκρών ήταν τέσσερα παιδιά ηλικίας έξι με 16 ετών συνοδευόμενα από τους προπαππούδες τους.

Καθώς τα νερά υποχωρούν στο Χιούστον, αφού 41 τρισεκατομμύρια λίτρα έχουν πέσει σε διάστημα πέντε ημερών στην Πολιτεία Τέξας, οι αρχές φοβούνται ότι θα βρουν και άλλα πτώματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μεταβεί σήμερα στο Τέξας για να συναντηθεί με τους εκτοπισμένους, κάτι που δεν έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του.

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, η Πολιτεία ανησυχεί και για τις σοβαρές υλικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο Χάρβεϊ, οι οποίες εκτιμώνται σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα εργοστάσιο χημικών της γαλλικής εταιρείας Arkema που βρίσκεται στο Κρόσμπι είναι αντιμέτωπο με καταστροφικό κίνδυνο, καθώς ενδέχεται ακόμη και να ξεσπάσει πυρκαγιά εξαιτίας των πλημμύρων.

«Στο Κρόσμπι προετοιμαζόμαστε για αυτό που εκτιμάμε ότι θα είναι το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Κένεθ Ρόου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου.

Η Arkema, που στο εργοστάσιο του Τέξας παράγει οργανικά υπεροξείδια, είχε ανακοινώσει την Τρίτη το βράδυ ότι τα χημικά που βρίσκονται αποθηκευμένα θα πρέπει να ψύχονται, ωστόσο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο εργοστάσιο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και οι γεννήτριες δεν λειτουργούν εξαιτίας των πλημμύρων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», τόνισε ο Ρόου.

Παράλληλα το Τέξας, που βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, φοβάται ότι η οικονομία του θα έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, καθώς τα 15 διυλιστήρια της περιοχής, που αντιστοιχούν στο 20,9% της συνολικής δυνατότητας διύλισης των ΗΠΑ, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή ετοιμάζονταν να σταματήσουν χθες το βράδυ.

Παρόλη την κατάσταση η πόλη του Χιούστον προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, μετά και την ανακοίνωση ότι το μετρό και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ξεκινήσουν και πάλι σήμερα σε πολλές συνοικίες.

Κάποιοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα καταφύγια και να επιστρέφουν σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε στα 59.000. Επίσης έχουν ανοίξει στην κυκλοφορία αρκετοί δρόμοι, όπως και τα δύο βασικά αεροδρόμια της πόλης.

«Ελπίζω, παρά την ισχύ της καταιγίδας αυτής, η πόλη του Χιούστον να μπορέσει γρήγορα να ξαναγίνει όπως ήταν και να προχωρήσει», ευχήθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ.

Παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός του Μεξικό έστειλε μια αποστολή εθελοντών στο Χιούστον χθες, λίγες ώρες αφού ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία δέχθηκε την πρόταση βοήθειας της μεξικανικής κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: