26.7.17

Ο Ερντογάν αγοράζει S-400 και ρίχνει λάδι στη φωτιά...

Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος του«Εχουν γίνει βήματα και έχουν μπει υπογραφές με τη Ρωσία. Θεού θέλοντος, θα δούμε τους S-400 στη χώρα μας και θα...
προχωρήσουμε στη διαδικασία της κοινής παραγωγής», υποστήριξε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ρίχνοντας «βόμβες» από το βήμα της συνεδρίασης της Κ.Ο. του κυβερνώντος AKP.

«Οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί» ισχυρίστηκε – χωρίς να υπάρχει σχετική επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά.

Και... απόρησε γιατί ανησυχούν τις ΗΠΑ τα σχέδια της Αγκυρας να αγοράσει το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των Ρώσων.

«Γιατί να υπάρχει ανησυχία; Κάθε χώρα πρέπει να αναζητεί τους ιδανικούς τρόπους για την ασφάλειά της», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα τη χώρα μας. «Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε, «χρησιμοποιεί S-300 εδώ και χρόνια».

Είχε προηγηθεί σαφής προειδοποίηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Ντάνφορντ, τη Δευτέρα, ότι τυχόν απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει S-400 θα συνιστούσε αιτία ανησυχίας για την Ουάσινγκτον.

«Θα μας ανησυχούσε εάν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο «Φόρουμ για την Ασφάλεια», στο Aσπεν του Κολοράντο.

Μεταφέροντας πρακτικά τη θέση της Αγκυρας, η φιλοκυβερνητική «Yeni Şafak» χαρακτήρισε κακοπροαίρετη και εκβιαστική τη στάση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να εξαναγκάσει τη –ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο– Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, υπό σκληρούς όρους.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται, δε, το «ναυάγιο» στο οποίο οδηγήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες συνομιλίες μεταξύ της Αγκυρας και του Πεκίνου, για την αγορά πυραύλων εδάφους - αέρος Χονγκτσί, κόστους 4 δισ. δολ. από την κινεζική κρατική εταιρεία CPMIEC, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

«Οι Δυτικοί θέλουν να τριγυρνούν ελεύθερα οι πράκτορές τους στα εδάφη μας, ενώ πλήττουν τον λαό μας», είπε σε άλλο απόσπασμα της ομιλίας του ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματός του και, έμμεσα, στην έτερη σημαντική ΝΑΤΟϊκή της σύμμαχο, τη Γερμανία, οι διμερείς σχέσεις με την οποία βρίσκονται πλέον στο ναδίρ.

«Αν νομίζετε ότι μπορείτε να φοβίσετε την Τουρκία με εμπάργκο, πρέπει να είστε έτοιμοι για μεγαλύτερο τίμημα. Είστε σίγουροι ότι ξέρετε ποιον χτυπάτε;» ήταν η νέα προειδοποιητική «βολή» στο Βερολίνο.

«Εκείνοι που διέπραξαν τις πιο ανελέητες, αιματηρές, βάναυσες σφαγές κατά τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρέπει να μας κάνουν κήρυγμα ανθρωπιάς» κατέληξε, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: