29.7.17

Στρατούλης: Η πρόταση για Grexit και δραχμή συζητήθηκε πολλές φορές το 2015...

Το ζητούσαν 5 υπουργοί...

Την επιστροφή στη δραχμή ζητούσαν πέντε υπουργοί και περίπου 35 βουλευτές, το 2015, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Η...
πρόταση για Grexit τέθηκε σε σειρά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο οχτάμηνο του 2015, δήλωσε ο κ. Στρατούλης στον Γιώργο Αυτιά και την εκπομπή "Καλημέρα" (ΣΚΑΪ). Σημείωσε μάλιστα ότι τον Απρίλιο τροπολογία τους για διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους σχεδόν απέσπασε πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Ομως, η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του Γιάνη Βαρουφάκη, συνέχισε ο κ. Στρατούλης, προσθέτοντας ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ.

Η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους, υποστήριξε ο κ. Στρατούλης.

Σε ό,τι αφορά τις τότε επαφές της κυβέρνησης με τη Μόσχα, σχολίασε ότι τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

Τέλος, διέψευσε το σενάριο ότι η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων, το οποίο χαρακτήρισε ωμό ψέμα.

Στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», είπε και πρόσθεσε ότι η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές...



Δεν υπάρχουν σχόλια: