25.7.17

Ξανθός: Πολιτικός εκνευρισμός στην αντιπολίτευση...

Για «κρατικίστικο μοντέλο» έκανε λόγο η ΝΔ...

Πολιτικό εκνευρισμό καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός γιατί, όπως εκτίμησε, αυτή την περίοδο εδραιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας ότι...
η χώρα μπαίνει στη φάση της σταθερότητας.

«Ακόμη και η δειλή έξοδος στις αγορές στέφεται με επιτυχία, και αυτό είναι αποδομητικό στους ισχυρισμούς όσων μιλούσαν για κατάρρευση της οικονομίας της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Ξανθός με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Αντίθετα, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.

Αναφερόμενοι στις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκαναν λόγο για ένα σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. «Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθεσε ότι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.

«Γίνεται μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια υγεία» είπε ο κ. Ξανθός, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο, είναι ένα μη σύστημα ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει».

Έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στην ίδρυση του Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, που «θα είναι σοβαρή παρέμβαση στο αρχιπέλαγος», έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαίτερα σε σειρά παρεμβάσεων που γίνονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ομογενών στις χώρες που δουλεύουν.

«Για κρατικίστικο μοντέλο, που είναι χωρίς χρηματοδότηση για το μέλλον», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης». «Προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνετε για την πρωτοβάθμια υγεία. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ θα εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για δυο χρόνια, άρα είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά μόνο το 30% των πολιτών», υποστήριξε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: