28.7.17

Βατράχια, παπαγάλοι και γαργάρες με τρολόνερο...

Μια φορά κι έναν καιρό [προχτές] ήταν ένας βάτραχος που ζούσε ήσυχα κι ωραία στο νούφαρό του. Άλλο δεν έκανε από το να κοάζει όλη μέρα. Hoax –hoax! Αυτή...
είναι -ως γνωστόν- η φωνή του βατράχου. Κάποια στιγμή, εμφανίζεται από το πουθενά μια αλλοπαρμένη πριγκίπισσα , αρπάζει τον βάτραχο κι αρχίζει να τον φιλάει με πάθος! Γέμισε ο τόπος σάλια.

Τι θες χρυσή μου γυναίκα; ρώτησε απαυδισμένος ο βάτραχος , άσε με ήσυχο!Δεν πρόκειται να γίνω πρίγκιπας, είμαι κατά του θεσμού εντελώς. Δεν θέλω να γίνεις πρίγκιπας, παπαγάλος θέλω να γίνεις! του απάντησε η γυναίκα με τη μακριά γλώσσα.

Αυτή είναι η ιστορία με το επίδομα σφραγίδας που θα έδινε δήθεν η Γεροβασίλη. Το Βατράχι είναι σατιρικό site, μπορεί να λέει τρέλες και να τρολάρει ελεύθερα . Το πρόβλημα το ’χει η Πριγκίπισσα Δημοσιογραφία με την ανεξέλεγκτη, μακριά γλώσσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια σατιρική είδηση αναπαράγεται ως αληθινή. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί επανειλημμένα με άρθρα από το Κουλούρι. “Είδηση” έγινε και η τρολιά ότι ο Φίλης θα καταργούσε τα φωνήεντα, ενώ ως είδηση από την Βόρεια Κορέα βγήκε στον αέρα και απόσπασμα από σατιρική ταινία.

Το πιο στενάχωρο δεν είναι ότι γι άλλη μια φορά, έγκυρα Μέσα ηλεκτρονικά και μη, αναπαράγουν μια τρολιά από ένα σατιρικό site παρουσιάζοντάς την ως είδηση... Ούτε το ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το χιούμορ, τη σάτιρα, το τρολάρισμα από την πραγματικότητα...Ούτε καν το ότι δεν διασταυρώνουν την “είδηση” προτού την βγάλουν στον αέρα...

Ούτε το γεγονός ότι δεν ζητούν συγνώμη ή το ότι δεν δημοσιεύουν καν τη διάψευση από το Υπουργείο... Το πιο στενάχωρο από όλα, είναι το ενδεχόμενο να γνωρίζει κάποιος ότι πρόκειται για τρολιά και παρόλα αυτά, να την αναμεταδίδει ως είδηση. Η γαργάρα με τρολόνερο.

Ο τρόπος που δημοσιογράφοι σχολιάζουν σε τηλεοπτική εκπομπή το περιστατικό αναφερόμενοι όχι σε μια γκάφα των Μέσων αλλά σε «μια “είδηση” που έπαιξε σε όλα τα Μέσα αλλά τώρα κατέβηκε...» Δύο δημοσιογράφοι πλαισιώνουν τον κεντρικό παρουσιαστή της εκπομπής ο οποίος ομολογεί:«έβγαλα αυτή την είδηση γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει αλλά όποιο site κι αν ανοίξεις, ή στο facebook, βρίσκεις αυτό το πράγμα και λέω, ναι μεν είναι ψέματα αλλά να το πούμε». Αυτό είναι όντως στενάχωρο.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αναρωτιούνται μάλιστα, ποια είναι η πηγή της είδησης; Έλα μου ντε! Ποια να ’ναι άραγε; Για το Βατράχι ούτε κουβέντα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα βατράχια κάνουν… hoax-hoax.

Έτσι είναι. Τα βατράχια κοάζουν. Οι παπαγάλοι παπαγαλίζουν. Οι πριγκίπισσες έχουν καταντήσει τα φιλιά μια σκέτη αηδία και πάει λέγοντας...

Ιφιγένεια Κοντού

Δεν υπάρχουν σχόλια: