29.7.17

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Εφ' όλης της ύλης συζήτηση...

και μηνύματα από Τσακαλώτο...

Σε ρυθμούς θερινής ραστώνης συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ να κινούνται σε...
όλο το εύρος της διακυβέρνησης, αλλά σε χαλαρό κλίμα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη συνεδρίαση που κλείνει αυτή την πολιτική σεζόν. Η γενική νηνεμία, διαταράχθηκε από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος άσκησε κριτική αναφορικά με την έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενώ φέρεται να έθιξε (επικριτικά) και τη συνολική διαχείριση του ζητήματος της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τοποθετήσεις αφορούσαν θέματα που άπτονται επί του συνόλου των θεμάτων της διακυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολιτικό σχέδιο από εδώ και ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, αν και η αναλυτικότερη συζήτηση παραπέμφθηκε για Σεπτέμβριο και ύστερα.

Η εισήγηση,  ως επί το πλείστον κάνει έναν απολογισμό με αιχμή κυρίως τα θέματα της οικονομίας (αξιολόγηση, έξοδος στις αγορές, στόχος για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο) αλλά και το κυπριακό, αν και το κείμενο προς έγκριση θεωρείται ένα κείμενο βάσης που θέτει τους άξονες για διεξοδικότερη συζήτηση σε επόμενη ΚΕ όπου θα επιχειρηθεί το σχέδιο για την επόμενη διετία να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω.

Στο παρόν εισηγητικό κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί το μέσο για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και όχι τον τελικό στόχο της οικονομικής πολιτικής - αυτός είναι η "δίκαιη ανάπτυξη".

Ωστόσο αναφορικά με την έξοδο στις αγορές, επισημαίνεται ότι αυτή χρειάζεται αφενός πλάνο, αφετέρου σταθερότητα στην εκφώνηση της κυβερνητικής γραμμής και επικοινωνιακή πολιτική που να αναδεικνύει το κοινό αφήγημα. Εν ολίγοις, διαπιστώνεται επικοινωνιακό έλλειμμα καθώς όπως επισημαίνεται η έξοδος στις αγορές "δε βοηθείται από την έλλειψη σταθερότητας στην κυβερνητική γραμμή και από διαφορετικές φωνές να εκπονούν διαφορετικό αφήγημα. Μάλιστα, ακόμη κι όταν υιοθετούμε κοινό αφήγημα, έχουμε ένα έλλειμμα στο να το επικοινωνούμε στο εξωτερικό. Η επικοινωνιακή πολιτική σε αυτό τον τομέα αποτελεί συστατικό στοιχείο της όποιας επιτυχίας της συνολικής στρατηγικής".

Αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο επισημαίνεται ότι υπάρχουν εμπόδια και αυτά εντοπίζονται αφενός στην ολοκλήρωση του προγράμματος  και τους κινδύνους που πιθανόν υπάρχουν μπροστά, αλλά και στους περιορισμούς που θέτουν οι θεσμοί ως προς τους βαθμού ελευθερίας  στην άσκηση πολιτικής που διεκδικεί η κυβέρνηση. στο κειμενο επισημαίνεται ενδεικτικά πως "η μείωση του βαθμού επιτήρησης δεν μπορεί να περιμένει το τέλος των μνημονίων".

Τονίζεται επίσης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εταίροι λειτουργούν πρωτίστως ως "δανειστές", επιβάλλοντας το "δίκαιο του ισχυρού" μεαποτέλεσμα να μπορούν κατα βούληση να τροποιούν την ατζέντα και τους κανόνες, να μετακινούν το 'γκολπόστ', να προκαλούν συνειδητά αβεβαιότητα, βλάπτοντας την οικονομία".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αναφορά  πως "ο στόχος της εξόδου από το μνημόνιο δεν είναι συμβατός με μια στρατηγική που περιλαμβάνει εκλογές το 2018", καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης είναι "μακράς πνοής"...


Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: