25.7.17

Barclays: Τέσσερις λόγοι που η έκδοση του ελληνικού ομολόγου είναι επιτυχία...

Barclays: Τέσσερις λόγοι που η έκδοση του ελληνικού ομολόγου είναι επιτυχία
Η Ελλάδα αποφάσισε να επιστρέψει στις αγορές κρατικών ομολόγων, από τις οποίες έχει πάρει απουσία από τα μέσα του 2014, και κατά την άποψή μας, το...
χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό τόσο από μακροοικονομική άποψη όσο και από την άποψη της αγοράς, όπως σημειώνει η Barclays σε νέο της note.

Όπως επισημαίνει, οι λόγοι που η κίνηση αυτή γίνεται σε ένα ευνοϊκό σκηνικό, είναι τέσσερις. Πρώτον, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης / ρευστότητας για το Δημόσιο έχουν αντιμετωπιστεί, μετά και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση έχει τρέξει από το 2015 (σε + 1,8% του ΑΕΠ το 2017).

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν ο κύριος κίνδυνος για τη χώρα στο παρελθόν, καθώς οι ανάγκες του ΥΠΟΙΚ ήταν επανειλημμένα υψηλές λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει  πρωτογενές πλεόνασμα από το 2015. Έτσι, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2019 - η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή είναι (4 δισ. Ευρώ) τον Απρίλιο του 2019.

Δεύτερον, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η ανάπτυξη επανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω της ισχυρότερης κατανάλωσης και της συσσώρευσης αποθεματικών. Η εμπιστοσύνη στην αγορά βελτιώθηκε επίσης σημαντικά.

Τρίτον, υπάρχει σήμερα ισχυρότερη ζήτηση στις αγορές για τα ελληνικά aqssets. Ως εκ τούτου, με την έξοδο στις αγορές, το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δείξει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις μελλοντικές της προοπτικές. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να παράσχει περαιτέρω εσωτερική υποστήριξη για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Τέταρτον, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι επίσης περιορισμένοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τηρεί αυτά που συμφώνησε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. Προς το παρόν οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών είναι περιορισμένοι με τις επόμενες γενικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2019.

Τέλος, η Barclays αναμένει ότι η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα δοθεί αργότερα εντός του έτους ή το επόμενο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα επι της αρχής ένα προληπτικό πρόγραμμα Stand-by (1,6 δισ. ευρώ), το οποίο θα ενεργοποιηθεί όταν ληφθούν συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται μη βιώσιμο από το ΔΝΤ, εάν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η Barclays δεν αναμένει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα παρασχεθούν από την Ευρώπη πριν από τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου).

Θεωρεί επίσης ότι οι συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο QE, κάτι το οποίο η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι θα συμβεί το 2018.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: