24.6.17

«Αναζωπύρωση» της συζήτησης για το χρέος μέσω... Economist..

Εconomist
Μπορεί ο «φάκελος» με το ελληνικό θέμα «δεύτερη αξιολόγηση» να έχει μπει στο αρχείο των θεσμών, για την κυβέρνηση όμως, η οποία δεν πήρε την ελάφρυνση του χρέους που θα ήθελε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μένοντας έτσι απέξω και...
από την ποσοτική χαλάρωση (QE), είναι ακόμη ανοιxτός.

Σε αυτό το πλαίσιο το συνέδριο του Economist που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, Τρίτη και Τετάρτη 27 και 28 Ιουνίου αντίστοιχα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να ξαναβάλει στο κάδρο το χρέος και το QE.

Αλλωστε το ίδιο το θέμα της στρογγυλής τράπεζας του Economist, «Επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές», προσφέρεται για νέες πιέσεις μετά το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών για συνολική λύση από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η χρονική στιγμή που διοργανώνεται το συνέδριο θεωρείται ιδανική για την Αθήνα, η οποία περιμένει τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από τους δανειστές έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και εν συνεχεία για τις αγορές.

Στις 27 Ιουλίου, οπόταν συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, θα μάθουμε νεότερα για τη «συμφωνία επί της αρχής» και των κεφαλαίων έως 2 δισ. ευρώ που θα λάβει σε μεταγενέστερη φάση -και εφόσον τα έχει ανάγκη - η Αθήνα από το Ταμείο.

Το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί μόνο αν υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη για την ελάφρυνση του χρέους.

Στην ίδια συνεδρίαση θα παρουσιαστεί και η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αυτό γιατί στην τελευταία έκθεση του Ταμείου το χρέος της Ελλάδα ήταν «εξαιρετικά μη βιώσιμο»… Από το τελευταίο Eurogroup δεν έχει αλλάξει τίποτα σε επίπεδο αποφάσεων για το χρέος και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην… έδρα του προγράμματος μπορεί κάτι να γίνει στο θέμα του χρέους, ώστε η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ ει δυνατόν να «παντρευτεί» με αυτή των Ευρωπαίων.

Θεωρείται σίγουρο ότι στα «πηγαδάκια» που θα στηθούν στο περιθώριο του Economist θα υπάρξουν συζητήσεις γύρω από το ΔΝΤ και την «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022, θεωρώντας ότι οι στόχοι σε αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ.

Αντίθετη άποψη έχουν οι Ευρωπαίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλαδή, που έως τώρα κινούνταν με τη λογική ότι «περισσότερα είναι αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν με το Ταμείο». Από δω και πέρα όμως;

Στο συνέδριο του Economist θα βρίσκεται όλος ο καλός ο κόσμος: από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM και τον επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαριόλι, τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε. μέχρι τον Τζόναθαν Τέιλορ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα μετάσχει με τηλεδιάσκεψη στο συνέδριο.

Υψηλές παρουσίες

Το «παρών» θα δώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ άλλοι αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν είναι: ο Τζακ Λιου, τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζόν Νεγροπόντε, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα.

Στο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου θα καθίσει και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τους εξής υπουργούς και υφυπουργούς: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Στέργιο Πιτσιόρλα και Γιώργο Σταθάκη.

Από τη Ν.Δ. θετικά έχει απαντήσει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης.

3 αστερίσκοι και 113 νέα προαπαιτούμενα

Ανοιχτά παραμένουν τρία προαπαιτούμενα, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μαζί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της Κομισιόν.

Πρόκειται για την επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών και το 2018, τον επανυπολογισμό και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ.

Οι τρεις αυτές εκκρεμότητες, που θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το τέλος του Ιουνίου, δεν αποτελούν απειλή για τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί αρχές Ιουλίου.

Με τα 6,9 δισ. αυτού του ποσού θα πληρωθούν ομόλογα και δάνεια που έχει η Αθήνα και 800 εκατ. θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών, σε 6,460 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου), εκ των οποίων 1,365 δισ. ευρώ αφορά συντάξεις εν αναμονή και περίπου 1,9 δισ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Στην έκθεση περιγράφονται και τα 113 νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει σταδιακά η Αθήνα μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Μεταξύ αυτών, επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, σύστημα για τις κλαδικές συμβάσεις, εκποίηση του 40% της λιγνητικής παραγωγής της ΔΕΗ κ.ά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: